Acteur William Shatner vindt dat bedrijven en particulieren die stroomvretende computers inzetten om te delven naar bitcoins, aan de toekomst van de planeet Aarde moeten denken.

Shatner speelde in de tv-serie Star Trek uit de jaren 1960 de legendarische rol van Captain Kirk, altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen in de ruimte.

Dezer dager dagen zet de inmiddels 87-jarige acteur, zanger en schrijver zich in voor Solar Alliance, een Canadese producent van zonnepanelen die ontwikkelaars van de digitale munt bitcoin wil helpen om zo veel mogelijk groene stroom te gebruiken.

Afgelopen woensdag kondigde het bedrijf aan een groot warenhuis te kopen in de Amerikaanse staat Illinois. Dat wil Solar Alliance optuigen met een zonnepaneleninstallatie van 3 megawatt. De ruimtes van het gebouw wil het bedrijf verhuren aan particulieren en bedrijven die het transactienetwerk voor de bitcoin onderhouden.

Dat gebeurt door complexe computerpuzzeltjes op te lossen en in ruil daarvoor krijgen de participanten nieuwe bitcoins. Een activiteit die veel energie slurpt.

Eerder noemde Shatner de bitcoin iets voor “snobs”. Maar nu zegt hij trots te zijn om “de digitale revolutie van het geldwezen” op een duurzame manier te kunnen ondersteunen.

“De blockchaintechnologie loopt voorop bij de verspreiding van een nieuwe, gedecentraliseerde technologische infrastructuur. Dat geldt voor cryptomunten in het bijzonder”, aldus Shatner. “Als pleitbezorger van zonne-energie raakte ik geïntegreerd door de mogelijkheden om zonnestroom in te zetten voor het delven van cryptomunten.”

De capaciteit van 3 Megawatt waar Solar Alliance mee start in Illinois, stelt nog niet veel voor, gelet om de enorme energiebehoefte van bitcoinminers. Maar volgens Solar Alliance gaat het om een eerste ‘strategische’ stap om zonnestroom te leveren aan de cryptogemeenschap.

bitcoin mining vs world

Foto: landen die minder energie verbruiken dan de bitcoingemeenschap. Bron: PowerCompare.co.uk

Uit recent onderzoek blijkt dat dat de totale hoeveelheid energie die wordt gebruikt om het bitcoinnetwerk in stand te houden, groter is dan de jaarlijkse energieconsumptie  in 159 landen.

Om één transactie met bitcoin te faciliteren, is een hoeveelheid energie nodig die gelijk staat aan het energieverbruik van een huishouden gedurende een maand, zo becijferden analisten van ING.