• Blue Origin, Jeff Bezos’ ruimtevaartbedrijf, sleept NASA voor de rechter omdat het vindt dat SpaceX op een oneerlijke manier een contract van bijna 2,5 miljard euro heeft gekregen.
  • NASA zou aanvankelijk twee partijen een contract voor een maanlander bieden, maar zag daar vanaf omdat het te weinig geld had gekregen van de Amerikaanse overheid.
  • Blue Origin klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office, de Amerikaanse versie van de Rekenkamer.

Blue Origin, dat samen met SpaceX in gevecht was om een NASA-contract van bijna 2,5 miljard euro, wil haar verlies maar niet toegeven.

Nadat het Government Accountability Office (de Amerikaanse versie van de Rekenkamer) oordeelde dat NASA volledig volgens de wet handelde door alleen SpaceX een contract te bieden, stapt het bedrijf van Jeff Bezos nu naar de Court of Federal Claims in Washington, een aparte rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid.

Het bedrijf blijft van mening dat NASA twee partijen had moeten kiezen en daarmee dus ook Blue Origin een contract had moeten geven.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de problemen die bij deze aanbesteding en de uitkomsten ervan zijn geconstateerd, moeten worden aangepakt om de eerlijkheid te herstellen, concurrentie te creëren en een veilige terugkeer naar de maan voor Amerika te garanderen”, aldus Blue Origin in een verklaring.

NASA liet eerder al weten dat het maar één contract kon uitgeven. Niet omdat het niet twee partijen wilde inschakelen voor een maanlander, maar omdat de overheid simpelweg niet genoeg geld had gegeven om twee bedrijven te financieren.

Daarnaast hielp het niet mee dat Blue Origin 5,9 miljard dollar nodig had om de missie te volbrengen, en SpaceX maar om 2,9 miljard dollar vroeg.

Bezos biedt helpende hand

Dit grote verschil in bedragen komt doordat SpaceX zelf geld bijlegt. Blue Origin wilde dit aanvankelijk niet, maar onlangs kwam Bezos tot inkeer. In een poging om toch nog een contract los te weken bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zei hij in een open brief dat hij zelf 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) zou bijleggen om NASA tegemoet te komen.

Lees ookJeff Bezos vliegt naar de ruimte in een ‘penisraket’ net als Dr. Evil – en er zijn meer overeenkomsten met de schurk uit de ‘Austin Powers’-films

Alle initiatieven van Bezos en de zijnen helpen niet mee om Blue Origin positief op de kaart te zetten. Volgens bronnen van Ars Technica zouden mensen bij onder andere NASA en Space Force al geen zin meer hebben om met het bedrijf samen te werken. Zij willen dat de missie naar de maan zo snel mogelijk plaatsvindt en de acties van Blue Origin zorgen alleen maar voor vertraging.

Door de eerste aanvechting van de aanbesteding lag het werk bij SpaceX 96 dagen stil. De stap naar de rechter kan het werk nog veel langer uitstellen, omdat deze zaak diepgaander moet worden uitgezocht.

Onvrede op de werkvloer van Blue Origin

Ook mensen binnen Blue Origin zijn het niet eens met de stunts die het bedrijf uithaalt. Zo lanceerde het onlangs een minicampagne waarbij het concurrenten belachelijk maakte met infographics die niet alleen uiterst selectief in het voordeel van Bezos' bedrijf waren, maar ook nog eens fouten bevatten.

Op Reddit laten een werknemer weten dat hij en meerdere werknemers binnen het bedrijf niet achter deze acties staan. Ook blijkt dat deze acties voor onvrede op de werkvloer zorgen, omdat de top van het bedrijf helemaal niets aan de werknemers laat weten voordat ze iets doen.

Ondertussen blijkt Bezos heel goed te weten dat hij bezig is met het vertragen van de voortang van de Artemis-missie, waar de maanlander deel van uitmaakt. In een gesprek in 2019 zei hij namelijk: "Vandaag de dag zouden er drie protesten zijn, en de verliezers zouden de federale overheid aanklagen omdat ze niet gewonnen hebben. Wat de zaken vertraagt, is de aankoop. Het is een groter knelpunt geworden dan de technologie. Ik weet zeker dat dat voor alle goedbedoelende mensen bij NASA frustrerend is."

Lees meer over de ruimtevlucht van Jeff Bezos: