De aandelen van het Amerikaanse winkelconcern L Brands schoten woensdag bijna 13 procent omhoog, nadat miljonair en topman van het bedrijf Les Wexner bekendmaakte mogelijk af te treden als CEO. Ook wil hij het bekende lingeriemerk Victoria’s Secret verkopen.

Het nieuws over het mogelijke vertrek van de 82-jarige Wexner, die al 57 jaar aan het roer van L Brands staat, en de verkoop van Victoria’s Secret volgt op druk vanuit aandeelhouders om het bedrijf te moderniseren en zo iets te doen aan de dalende koers.

De gesprekken met Wexner zouden op dit moment nog gaande zijn. Onduidelijk is of Victoria’s Secret helemaal of slechts deels verkocht zal worden. Uitsluitsel daarover zou de komende weken moeten volgen.

Victoria’s Secret ten onder aan #metoo

Victoria’s Secret is een van de grootste en bekendste lingeriemerken ter wereld, mede door de jaarlijkse modeshow die het merk organiseert. Alleen topmodellen, die door het merk worden omgedoopt tot Victoria’s Secret Angels, mogen meelopen in de show. En dat leverde het bedrijf de afgelopen jaren een hoop kritiek op. Het bedrijf zou geen ‘normale vrouwen’ als modellen willen gebruiken en zei in een interview met Vogue geen transseksuele vrouwen op de catwalk toe te laten.

Het merk doet het daarom de laatste jaren steeds slechter. Het heeft moeite de concurrentie aan te gaan met kleinere, inclusievere lingeriemerken en schrapte dit jaar, onder druk van de #metoo-beweging, de bekende modeshow.

Ook moederbedrijf L Brands kwam onder de vuur te liggen van #metoo. In de zomer van 2019 werd naar buiten gebracht dat CEO Wexner goed bevriend was met Jeffrey Epstein. Wexner heeft altijd ontkent iets af te hebben geweten van Epsteins misbruik van jonge vrouwen.

Als Wexner aftreedt als CEO blijft hij waarschijnlijk nog steeds aan als voorzitter van het bedrijf dat hij in 1960 begon in Ohio. Hij is de langstzittende CEO van een S&P 500-bedrijf en ontwikkelde bekende merken zoals Abercrombie & Fitch, The Limited en Victoria’s Secret.

Lees meer over retail: