ANALYSE – De Nederlandse verzekeraar Vivat wordt mogelijk opnieuw overgenomen door een buitenlandse partij. De voormalige verzekeringstak van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal kwam drie jaar geleden in handen van het Chinese conglomeraat Anbang. Maar dat staat inmiddels zelf onder curatele van de Chinese overheid.

Anbang doet zijn Nederlandse dochter Vivat weer van de hand, en de vraag is wie de koper wordt. Maandag meldde Het Financieele Dagblad dat de in Bermuda gevestigde verzekeringsmaatschappij Athora Vivat zou willen kopen.

Maar dit ‘exotische bedrijf’ is niet de enige partij die in Vivat geïnteresseerd is. Van de zomer hebben de Nederlandse verzekeraars Aegon en ASR toegezegd een overname te onderzoeken. Ook de Duitse verzekeraar Allianz, die in Nederland een kleine dochtermaatschappij heeft, wordt genoemd als kandidaat.

Athora is een vreemde eend in de bijt. Het is een relatief jong bedrijf, opgericht in 2014 zonder enige aanwezigheid in Nederland. Een van de grotere aandeelhouders van Athora is Apollo Management, een private-equitybedrijf. Dergelijke partijen vereisen hoge rendementen en zijn bereid om agressief te werk te gaan om dit te bereiken.

Athora: zak met geld om Vivat te kopen

“Athora heeft voornamelijk financiële motieven en zal minder oog hebben voor de polishouders dan een bestaande speler in de Nederlandse verzekeringsmarkt”, vertelt analist Albert Ploegh van ING aan de telefoon. Dat is ook waarom Athora waarschijnlijk de minst geprefereerde optie zal zijn van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), die de overname moet goedkeuren, concludeert Ploegh.

Maar de overname van Vivat past wel in de langetermijnstrategie van Athora: deze verzekeringsmaatschappij heeft de ambitie om in de Europese markt voor levensverzekeringen te groeien, volgens Het FD. Levensverzekeringen vormen de grootste tak van Vivat.

Daarnaast heeft Athora een belangrijke troefkaart: kapitaal. De koopprijs van Vivat zal in de buurt komen van 1,5 tot 2 miljard euro, volgens Ploegh. Dat zal geen probleem voor Athora zijn.

Analist Vaclav Vacikar van Rabobank zegt hierover tegen Business Insider: “Omdat achter Athora een private-equitybedrijf zit, is het makkelijk voor ze om aan het geld te komen.”

Aegon en ASR: strategische logica

Voor de Nederlandse verzekeraars Aegon en ASR is kapitaal wel een struikelblok, aldus beide analisten. Om een bedrag in de buurt van 2 miljard euro op te hoesten moeten beide verzekeraars waarschijnlijk extra lenen en geld ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. “Dit betekent dat ze een financieel overtuigend verhaal moeten optuigen voor de aandeelhouders”, vertelt Ploegh.

Vanuit strategisch perspectief zijn ASR en Aegon de meest logische partijen. “Voor ASR is Vivat een interessante mogelijkheid voor diversificatie”, aldus analist Vacikar van Rabobank. ASR haalt momenteel meer omzet uit schadeverzekeringen dan uit levensverzekeringen. Met Vivat gecombineerd zal het aandeel in beide markten groeien, maar vooral het marktaandeel in levensverzekeringen gaat significant omhoog.

“Aegon zou met de overname van Vivat schaalvoordelen kunnen boeken”, zegt Vacikar. Levensverzekeringen vormen het belangrijkste segment van zowel Vivat als Aegon.

Analist Ploegh van ING stelt dat een overname van Vivat een mooie mogelijkheid biedt voor Aegon om de aanwezigheid in een van de kernmarkten te versterken. “Maar een klein deel van Aegon zit in Nederland, terwijl dat een van de pilaren is van hun strategie.”

Voor de Duitse verzekeraar Allianz zijn de schaal- of diversificatievoordelen wat minder duidelijk, aldus Ploegh.

Consolidatie op de verzekeringsmarkt

Een verkoop van Vivat aan een grote Nederlandse speler zal de marktaandelen in levens- en schadeverzekeringen flink doen verschuiven.

De combinatie van ASR en Vivat zou marktleider worden op de markt voor levensverzekeringen. Op de schademarkt zou dezelfde combinatie de op twee na grootste partij worden.

Het samengaan van Vivat en Aegon leidt tot de op een na grootste partij bij levensverzekeringen en de op twee na grootste partij op de schademarkt.

De hierboven genoemde marktaandelen zijn berekend op basis van cijfers van het Verbond van Verzekeraars uit 2016.

Consolidatie is goed voor de verzekeringsmarkt, vindt analist Vacikar. Grotere spelers kunnen kosten verlagen en meer klanten aantrekken met een breder palet aan financiële producten. “Dit zal het negatieve effect op de winst van de lage rente, de dalende vraag naar levensverzekeringen en de heftige concurrentie in schadeverzekeringen deels ongedaan maken.”

Ook toezichthouder DNB zal consolidatie tussen Nederlandse partijen waarschijnlijk verwelkomen. DNB heeft onlangs in het rapport Overzicht Financiële Stabiliteit de consolidatie geprezen als een ontwikkeling die de sector schokbestendiger maakt.

LEES OOK Rabobank en ABN Amro verliezen marktaandeel op hypotheekmarkt – ‘huiseigenaar shopt naar lage hypotheekrentes’