Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau IG&H blijkt dat het marktaandeel van grootbanken op de hypotheekmarkt het afgelopen kwartaal sterk is gedaald. Maar liefst vier banken maken deel uit van de top-5 krimpers in de markt.

Banken verliezen vooral op het gebied doorstromers en oversluiters: dus huiseigenaren die al een hypotheek hebben en verhuizen, of een bestaande hypotheek willen aanpassen. Volgens De Telegraaf is dat omdat huiseigenaren actief op zoek gaan naar de laagste hypotheekrentes.

“Het vasthouden van bestaande klanten lijkt op het moment een lastige uitdaging voor de banken. De enige uitzondering binnen het banklandschap is ING”, zegt senior manager Joppe Smit van IG&H in een persverklaring.

De laagste hypotheekrentes zijn te vinden bij zogenoemde regiepartijen, die als loket opereren voor geldverstrekkers zoals pensioenfondsen en grote beleggers. Twintig procent van de doorstromers op de woningmarkt sluit een hypotheek af bij zo’n partij.

Groei vlakt af, kopers leggen meer eigen geld in

De hypotheekomzet in het derde kwartaal van 2018 bedroeg 27,4 miljard euro, een stijging van slechts 3,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is de laagste groei in het derde kwartaal sinds 2012.

Voor het eerst wordt de groei van de hypotheekmarkt sterker geremd door de hoogte van de hypotheek dan het aantal verstrekte hypotheken. Het aantal verstrekte hypotheken nam met 2,9 procent toe, maar de stijging van de gemiddelde hypotheeksom was slechts 0,8 procent.

Lees ook op Business Insider

“Vooral in het kader van de nog altijd sterk toenemende huizenprijzen is deze ontwikkeling opvallend”, aldus Smit. “We zouden immers verwachten dat de hypotheeksom met de huizenprijzen mee blijft stijgen. Het lijkt erop dat kopers steeds vaker en meer eigen geld inleggen bij de aankoop van een woning.”

Huizenmarkt kookt over: prijzen stijgen, aantal transacties daalt

In het derde kwartaal van dit jaar klom de gemiddelde huizenprijs met 10,3 procent vergeleken met een jaar eerder, zo bleek in oktober uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Tegelijk daalde het aantal woningverkopen met 12 procent door een afnemend aanbod en doordat onder meer starters steeds moeilijker aan een woning kunnen komen.

Voor de hypotheekmarkt betekent dit dat ‘oversluiters’ die shoppen naar een lagere hypotheekrente, relatief belangrijk worden vergeleken met kopers op de huizenmarkt die een nieuwe hypotheek afsluiten.

LEES OOK: Fiscale eindejaarstip voor je hypotheek: aftrek hypotheekkosten daalt vanaf 2019, dat kan aardig schelen als je dit jaar nog oversluit