• Het blijft de komende dagen ’s nachts vrij koud en dat roept de vraag op: hoe laag moet je de verwarming dan zetten?
  • Onder meer Milieu Centraal raadt aan de thermostaat in de nacht op 15 graden te zetten, als je gewone radiatoren en een hr-combiketel hebt.
  • Energieleverancier Vattenfall wijst erop dat ook meetelt hoe goed je huis is geïsoleerd en hoelang het duurt om de woning te verwarmen.
  • Lees ook: Vaste lasten voor je energierekening in 2023: 3 dingen die je moet weten

Het is al een paar dagen wat kouder. Ook deze week is het overdag naar verwachting een paar graden boven nul en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Dat laatste roept de vraag op wat slim is bij het lager zetten van de verwarming in de nacht. Wat is het meest efficiënt en levert de grootste besparing op voor het gasverbruik?

Hoewel het prijsplafond voor energie voor enige verlichting zorgt wat betreft de kosten van gas, blijft de maximumprijs van 1,45 euro per kuub behoorlijk hoog. Als je bijvoorbeeld 200 kuub gas verbruikt in januari, dan ben je nog altijd 290 euro aan leveringskosten kwijt met de maximumprijs.

Bovendien is de maximumprijs van het prijsplafond gekoppeld aan een verbruik van maximaal 1.200 kuub op jaarbasis. Het loont daarom nog steeds om zuinig te zuinig te zijn met het gasverbruik. Ook ’s nachts.

Als je kijkt naar de adviezen over de optimale temperatuur voor de thermostaat in de nacht, dan suggereert Milieu Centraal om te kiezen voor 15 graden. Alleen als je vloerverwarming hebt is het verstandiger om de verwarming ’s nachts iets hoger te laten staan op 17 tot 18 graden. Dit komt doordat het met vloerverwarming relatief veel energie neemt om de woning weer op te warmen, als je de temperatuur onder de 17 graden laat zakken.

Energieleverancier Essent zit op dezelfde lijn als Milieu Centraal en geeft als extra tip dat je de thermostaat in de slaapkamer 's nachts gewoon uit kan doen. Als je het koud vindt, kun je dan ook een kruik of elektrische deken gebruiken.

Verwarming 's nachts 3 tot 5 graden lager

Opvallend is dat energieleverancier Vattenfall een enigszins andere benadering kiest bij het bepalen van de ideale temperatuur in de nacht om zo efficiënt mogelijk gas te verbruiken. Het advies is hier om met een HR-combiketel de verwarming 3 graden tot maximaal 5 graden lager te zetten dan overdag. Als je op 21 graden stookt overdag, zou je met dit advies op 18 graden of 16 graden uitkomen voor de nacht.

Vattenfall wijst erop dat de isolatie van de woning en de opwarmtijd van de verwarmingsketel mede bepalen hoeveel graden lager je de thermostaat 's nachts het beste kunt zetten. De vuistregel is hier: in een goed geïsoleerd huis, koelt het 's nachts minder af en kun je de thermostaat al eerder in de avond wat lager zetten dan in een slecht geïsoleerd huis.

Wat betreft de opwarmtijd van de cv-installatie geldt: als de cv-ketel relatief lang nodig heeft om een huis op te warmen, kun je de verwarming 's nachts beter niet al te veel lager zetten.

Vattenfall raadt aan dit zelf te testen. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen de thermostaat 's nachts 2 graden lager zetten en dan een paar dagen 5 graden lager. Belangrijk is natuurlijk wel dat je dit doet in een periode dat het overdag en 's nachts ongeveer even koud is. Als je dan het gasverbruik meet over de twee afzonderlijke perioden, kun je vergelijken wat het meest efficiënt is.

LEES OOK: Elektrisch kussen in trek tijdens energiecrisis: maker Stoov ziet flinke groei – hoe ‘groen’ is zo’n stekkerkussen?