Een groep vooraanstaande Britse ministers is woensdagavond in de ambtswoning van premier Boris Johnson bijeengekomen om hem te vertellen dat hij moet stoppen als premier.

Onder de bewindslieden die langsgingen in de ambtswoning zijn Nadhim Zahawi, die een dag eerder als opvolger van de opgestapte minister Sunak werd aangesteld, transportminister Grant Shapps, al lang loyaal aan Johnson, en de nieuw benoemde onderwijsminister Michelle Donelan.

Het bezoek van de ministers is volgt het nieuws van een mogelijke, nieuwe vertrouwensstemming die maandag zal worden gehouden. Johnson ligt zwaar onder vuur nadat er in de afgelopen 24 uur 31 ministers en andere bewindslieden hun taken voor de regering hebben neergelegd.

Ze zeggen allen het vertrouwen in Johnson te zijn verloren en dat ze de schandaalcultuur die Johnson al maanden achtervolgt niet langer tolereren, inclusief de wetsovertredingen in Downing Street tijdens feestjes in coronatijd.

Het comité van de Conservatieve Partij die over de vertrouwensstemming moet beslissen is woensdagmiddag bijeenkomen. Voor een nieuwe stemming moeten namelijk de regels worden veranderd, omdat Johnson exact een maand geleden al een vertrouwensstemming overleefde.

Er komt alleen een nieuwe stemming als het zeker is dat Johnson het vertrouwen kwijt is

Volgens de regels mag er daarom geen nieuwe stemming worden uitgeschreven, dat kan pas weer een jaar na de vorige keer. Volgens Britse media overweegt het comité nu de regels aan te passen, wat een nieuwe vertrouwensstemming op kortere termijn mogelijk zou maken.

Om vervolgens ook daadwerkelijk een stemming te houden, wil het comité brieven ontvangen van ontevreden parlementariërs. Voor een vertrouwensstemming zijn normaal gesproken 54 van dat soort brieven nodig, maar dit keer wil het comité brieven ontvangen van de helft van de parlementsleden.

De vorige stemming werd namelijk gehouden met slechts 54 brieven en toen stemden er 'slechts' 148 partijgenoten tegen Johnson, 41 procent van de Conservatieve parlementariërs. Voor een nieuwe stemming wil het comité daarom duidelijk hebben dat Johnson het vertrouwen kwijt is en een stemming zal verliezen.

Johnson zegt er zelf van overtuigd te zijn op zijn post te kunnen blijven. Ook nadat tal van partijgenoten en ministers hun functie hadden opgezegd zei hij: "Als ik kijk naar de problemen waar dit land voor staat, en ook de oorlog in Europa, zie ik niet hoe het verantwoordelijk is daarvan weg te lopen. Het laatste wat dit land nodig heeft zijn verkiezingen."

LEES OOK: Boris Johnson overleeft motie van wantrouwen en heeft voorlopig even niks te vrezen van kritische partijgenoten