• Zowel de Britse minister van Financiën als de minister van Gezondheidszorg hebben woensdag ontslag genomen, omdat ze het vertrouwen in premier Boris Johnson hebben verloren.
  • De twee deelden hun ontslagbrieven op Twitter en uitten daarbij felle kritiek op Johnson, die volgens de ministers niet ‘competent en serieus’ genoeg is.
  • Johnson zelf zou laconiek gereageerd hebben op het nieuws.
  • Lees ook: Britse regering komt maandag met voorstel om eenzijdig Brexit-afspraak over Noord-Ierland te schenden

Waarnemers spreken over een mokerslag voor de Britse regering, nu twee vooraanstaande partijgenoten van Johnson er de brui aan geven uit protest tegen het leiderschap van de Britse premier.

Minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javid maakten woensdag vrijwel tegelijkertijd bekend te vertrekken. Zij uiten op Twitter felle kritiek op de premier omdat hij niet in staat zou zijn zich aan normen te houden.

Sunak vindt dat het publiek “terecht” mag verwachten dat de overheid “goed, competent en serieus” haar werk doet. In zijn ontslagbrief zegt hij dat zijn opvattingen inmiddels fundamenteel verschillen met die van Johnson. Javid twittert dat hij, net als “veel parlementariërs” en het publiek, het vertrouwen heeft verloren in het vermogen van Johnson om te “regeren in het nationaal belang.”

Volgens minister Jacob Rees-Mogg, een van de trouwste bondgenoten van Johnson, is de premier niet geschokt door het aftreden van twee van de ministers. Tegen de zender Sky News zei Rees-Mogg over de stemming van de premier: "Oh, business as usual. Hij heeft een klus te klaren."

De 58-jarige premier gaat gebukt onder een reeks schandalen en ligt regelmatig onder vuur, ook in zijn eigen Conservatieve Partij. Hij overleefde onlangs nog een vertrouwensstemming bij de Conservatieven rond de zogenoemde partygate-affaire: verboden regeringsfeestjes in coronatijd.

Het aftreden van de twee ministers volgt na verontschuldigingen van Johnson over het jongste schandaal, waarbij een ex-regeringslid toch een bepaalde baan kreeg hoewel er klachten waren over seksueel wangedrag.

Na het ontslag van Sunak en Javid lieten andere ministers snel weten zich achter de beschadigde premier te scharen. Zo sprak buitenlandminister Liz Truss voor "100 procent" haar steun uit, meldt de Britse omroep BBC. Maar volgens de sociaaldemocratische oppositieleider Keir Starmer is het duidelijk dat de regering "instort."

LEES OOK: Boris Johnson overleeft motie van wantrouwen en heeft voorlopig even niks te vrezen van kritische partijgenoten