Max Verstappen prees na zijn ietwat gelukkige zege in de Grote Prijs van Spanje omstandig zijn teamgenoot Sergio Pérez en de mannen van Red Bull achter de knoppen.

“Het team heeft geweldig werk verricht. We kozen voor de juiste strategie en ik moet natuurlijk Sergio bedanken. Hij is een geweldige teamgenoot”, zei de wereldkampioen, die allereerst profiteerde van het feit dat zijn grote rivaal Charles Leclerc uitviel met een kapotte Ferrari en daarna alle medewerking kreeg van zijn Mexicaanse teamgenoot. Pérez voldeed, met lichte tegenzin, aan de opdracht Verstappen voorbij te laten gaan.

“Het was geen lekkere start”, zei Verstappen. “Eerst vloog ik van de baan af door een rukwind en ook mijn DRS werkte niet. Ik kon drukken op die knop wat ik wilde, maar hij werkte niet. Dat maakte het moeilijk om in te halen, maar we hebben er toch een happy end van kunnen maken door een goede strategie. We worden één en twee en dat is een prachtig resultaat.”

Verstappen aan leiding WK-stand door uitvallen Leclerc

Leclerc scoorde geen punten door zijn uitvalbeurt, waardoor Verstappen zijn achterstand meer dan goed maakte en de leiding in het WK overnam. De Nederlander kwam op 110 punten en heeft er 6 meer dan de Monegask.

"Charles reed in het begin van de race van mij weg, maar dat is dit seizoen vaker gebeurd, dus ik kan niet met zekerheid zeggen of de Ferrari's dankzij hun 'upgrades' sneller dan wij zijn geworden. Hij viel ook te vroeg uit in de race om dat goed te kunnen beoordelen, maar zij lijken wel een stap voorwaarts te hebben gemaakt, dus aan ons de taak om ook weer de auto te verbeteren."

Het mankement aan de DRS moet in ieder geval zo snel mogelijk worden verholpen, zei Verstappen. "Ik probeerde van alles om het systeem te laten werken, heb op het rechte stuk die knop wel vijftig keer ingedrukt. Het was vooral heel frustrerend, omdat ik daardoor George Russell niet kon inhalen. Het leverde wel een mooi duel op, maar het was ook een serieus probleem."

Uiteindelijk viel de race na het uitvallen van Leclerc alsnog de kant op van Verstappen. "We gingen de race in met tal van opties, omdat we in deze hitte niet wisten hoe erg de bandenslijtage zou worden. Tijdens de race kozen we voor drie pitstops en dat bleek de juiste keuze. Ik had Sergio op eigen kracht waarschijnlijk ook wel ingehaald, maar het is veiliger om als teamgenoten niet met elkaar te vechten om de eerste plaats. Ik denk dat we ons weer hebben bewezen als team, we zijn flexibel en kunnen improviseren en snel aanpassen. En dan kun je het kampioenschap zomaar een voordelige wending geven."

Hulp Sergio Pérez was niet van harte

Sergio Pérez offerde zich met lichte tegenzin op voor Max Verstappen in de Grote Prijs van Spanje. De Mexicaanse coureur van Red Bull kreeg de opdracht het de Nederlander niet moeilijk te maken toen hij tegen het einde van de race op het Circuit de Catalunya aan de leiding reed en Verstappen hem op verse banden naderde.

"Ik wil het intern wel bespreken, want ik had Max vroeg in de race ook al laten passeren en toen kreeg ik te horen dat ik die positie later zou terugkrijgen", zei Pérez. "Ik reed een andere strategie en had graag geprobeerd die goed af te maken, maar de drie-stopper van Max was de betere strategie. Hadden ze die voor mij bedacht, dan had ik de race gewonnen."

Pérez was er tijdens de race niet helemaal blij mee dat hij moest inbinden. "Niet echt eerlijk, maar oké", riep hij over de boordradio. Na de race was er berusting. "Vooraf wisten we niet welke strategie de juiste zou zijn, dus mopper ik niet. Hij had mij waarschijnlijk toch wel ingehaald en ik ben heel blij met het teamresultaat. We moeten dit succes koesteren.’’

LEES OOK: Formule 1 kijken in 2022: Dit zijn je opties en zoveel kosten ze