Hoewel veel mensen trouw blijven aan het merk telefoon dat ze hebben, willen sommige telefoongebruikers onvermijdelijk een kijkje nemen aan de andere kant van het hek om te zien of het gras inderdaad groener is.

We hebben de nieuwe Galaxy S22 van Samsung nog niet in de hand gehad, maar op papier is het waarschijnlijk een van de beste Android-telefoons die je kunt gaan kopen. Met dat in gedachten, is het meestal een keuze tussen Samsung’s nieuwste Galaxy S telefoon en Apple’s nieuwste iPhone wanneer Android en iPhone gebruikers willen overwegen om van ecosysteem te wisselen.

De specificaties van het instapmodel van de nieuwe Galaxy S22 onthullen dat hij meer weg heeft van de iPhone 13 Pro van meer dan duizend euro dan van de standaard iPhone 13. Dit komt met name door een camerasysteem met drie lenzen en een scherm dat een verversingssnelheid tot 120Hz ondersteunt. Dat laatste is een functie die animaties supervloeiend maakt en de telefoon ultra-premium doet aanvoelen.

Hieronder een snel vergelijkend overzicht van de Galaxy S22 en de iPhone 13.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Ontwerp, afmetingen, scherm en specificaties

Beide telefoons hebben vrijwel dezelfde afmetingen en schermgrootte, en beide hebben een OLED-scherm van hoge kwaliteit met een vergelijkbare scherpte. Toch draait het scherm van de iPhone 13 op een verversingssnelheid van 60Hz, terwijl de Galaxy S22 tot 120Hz kan draaien, wat een vloeiendere en meer premium ervaring biedt.

In dit opzicht staat de Galaxy S22 van 849 euro dichter bij de iPhone 13 Pro van 1.159 euro, die ook een vernieuwingsfrequentie van 120Hz ondersteunt.

Het is ook vermeldenswaardig dat Samsung de grotere Galaxy S22 Plus van 1.049 euro aanbiedt met een 6,6-inch display dat bijna net zo groot is als het 6,7-inch display van de iPhone 13 Pro Max van 1.259 euro. En dan is er nog de Galaxy S22 Ultra van 1.249 euro, die met zijn enorme 6,8-inch scherm en S Pen stylus een klasse apart is.

Wat de esthetiek van het ontwerp betreft, dat is subjectief, dus dat is aan jou.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Algemene kwaliteit

Beide telefoons bieden de hoogste kwaliteit in hun respectieve ecosystemen. De iPhone 13 is gemaakt van metaal en glas, terwijl de Galaxy S22 een plastic achterkant heeft. Dat is een beetje pijnlijk om aan te halen, maar is nog steeds een feit. Technisch gezien heeft de iPhone 13 een hogere algemene bouwkwaliteit.

Antonio Villas-Boas/Insider
Antonio Villas-Boas/Insider

Camera's

De camera's van beide telefoons kunnen we alleen op papier met elkaar vergelijken omdat de Galaxy S22 nog niet volledig getest is. Toch behoren beide telefoons doorgaans tot de top in cameraprestaties . De Galaxy S22 van 849 euro heeft echter een derde zoomlens die de iPhone 13 niet heeft. In dat opzicht is hij meer vergelijkbaar met de iPhone 13 Pro van 1.159 euro.

Het is duidelijk te zien dat de camera's van de Galaxy S22 een hoog aantal megapixels hebben, die zijn ontworpen om de resultaten in omgevingen met weinig licht te verbeteren of om ultra-scherpe foto's te maken in ideale lichtomstandigheden. Ik heb dat echter zelden als een voordeel ervaren in vergelijking met iPhones met lagere 12-megapixelcamera's.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Prestaties

Beide telefoons leveren vergelijkbare prestaties, maar de processors uit de A-serie van Apple verslaan de processors van Qualcomm meestal in benchmarkresultaten. In de praktijk zul je waarschijnlijk niet veel van die verschillen merken, en het lijkt ook geen significant effect te hebben op de levensduur.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Software

iPhones draaien op het iOS-besturingssysteem van Apple, en Galaxy S-telefoons op Android van Google. Geen van beide is beter dan de ander, behalve als het gaat om ondersteuning op de lange termijn. De iPhone 6S uit 2015, die werd geleverd met iOS 9, ondersteunt de nieuwste versie van iOS 15. Dat zijn zes versies van iOS, wat verbazingwekkend is.

Daarnaast levert Apple ook beveiligingsupdates aan nog oudere iPhones, zelfs als die niet de laatste versie van iOS ondersteunen.

Samsung's belooft dat de Galaxy S22 vier versies van Android zal krijgen. Samsung belooft ook vijf jaar lang beveiligingsupdates, wat in feite de levensduur van hun telefoons verlengt tot vijf jaar. Maar dat is nog steeds niet zo goed als Apple's software en beveiligingsupdate ondersteuning.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Batterijduur

De batterijduur van de Galaxy S22 is nog niet getest, maar Samsung's top Galaxy S telefoons en Apple's iPhones hebben meestal een vergelijkbare batterijduur. De iPhone 13 streamt in de praktijk video over WiFi gedurende 14 uur en 28 minuten op volledige schermhelderheid, dus dat is waar de Galaxy S22 het tegen op moet nemen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Speciale kenmerken

Niets valt meer op dan de S Pen stylus van de Galaxy S22 Ultra - een niche maar populaire functie van de beëindigde Galaxy Note-serie. De Galaxy S22 Ultra heeft ook een vierde camera met 10x optische zoom, waarmee hij zich ook onderscheidt van de iPhone 13.

Als we het hebben over de Galaxy S22 Ultra, is het alleen maar eerlijk om hem te vergelijken met Apple's iPhone 13 Pro Max, aangezien zij de toptelefoons zijn in hun respectievelijke line-ups. En hoewel de iPhone 13 Pro Max een uitstekende telefoon is die we iedereen aanraden die bereid is om 1.200 euro te betalen, is het moeilijk om te vergelijken met de Galaxy S22 Ultra op functieniveau.

De iPhone 13 Pro Max beschikt wel over MagSafe voor draadloos opladen en het bevestigen van MagSafe-accessoires, zoals een magnetische portemonnee. Het kan een echt nuttige functie zijn, maar het is niet zo functioneel als de 10x zoomlens van de Galaxy S22 Ultra, of de S Pen stylus.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Prijzen en release data

De Galaxy S22 kan nu al vooruitbesteld worden en zal op 11 maart uitkomen.

De iPhone 13 is al sinds september 2021 beschikbaar. Als je op dit moment een nieuwe telefoon nodig hebt, is de iPhone 13 beter verkrijgbaar.

LEES OOK: De nieuwe Samsung Galaxy S22 is hier – dit zijn de belangrijkste specs