Woensdagavond was het weer feest voor Apple-fans. CEO Tim Cook van Apple presenteerde toen de nieuwste apparaten van het bedrijf. Daaronder vielen natuurlijk ook de nieuwste iPhones.

In dit geval ging het om vier nieuwe modellen: de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. En als we Apple mogen geloven, dan zijn deze telefoons de beste die ze ooit gemaakt hebben.

Maar hoeveel beter ze zijn tegenover de voorganger, de iPhone 13, dat werd niet helemaal duidelijk. Daarom leggen we de twee naast elkaar.

In de onderstaande tabellen hebben we alleen de verschillen meegenomen. Alles wat er niet in staat is exact hetzelfde gebleven tussen de nieuwe en de oude iPhones.

Laten we beginnen met de normale iPhone 13 en 14, want daar is toch echt bar weinig aan veranderd. De iPhone 14 is op vrijwel alle vlakken slechts marginaal verbetert tegenover zijn voorganger. Wellicht zelfs zo weinig dat je er in de praktijk waarschijnlijk niets van gaat merken.

Toch is de iPhone 14 wel 100 euro duurder dan zijn voorganger en kost hij nu meer dan 1.000 euro. De iPhone 13 is nog gewoon verkrijgbaar tegen dezelfde prijs als vorig jaar, iets meer dan 900 euro. Het is dan ook maar de vraag of de iPhone 14 het prijsverschil waard is.

Uiteindelijk komt de keuze tussen de iPhone 13 en 14 neer op het feit of je een groter scherm wilt. Als dat zo is, dan kun je uitwijken naar de iPhone 14 Plus, maar die is 250 euro duurder dan de vorige generatie.

iPhone 14 Pro: verschil met voorganger

Zoals je kunt zien heeft de iPhone 14 Pro wel de gebruikelijke jaarlijkse upgrades van Apple gekregen. We noemen een nieuwe en snellere processor, een verbeterd scherm, betere camera’s met grotere sensoren en zelfs compleet nieuwe functionaliteiten dankzij de nieuwe ‘Dynamic Island’ die de plek van de ‘notch’ inneemt.

Maar het grootste verschil met de telefoons van vorig jaar is wellicht de prijs. Apple verkondigde tijdens de presentatie trots dat de prijzen voor alle modellen onveranderd bleven, maar zoals je kunt zien in de bovenstaande tabellen geldt dat dus niet voor Nederland.

Vooral de Pro-modellen zijn aanzienlijk in prijs gestegen. Ze zijn bijna 200 euro duurder gemaakt. Voor de normale iPhones is dat iets beperkter gebleven tot iets meer dan 100 euro duurder. Maar daartegenover staat wel dat het instapmodel, de iPhone 13 Mini, is verdwenen en is vervangen door de nog duurdere iPhone 14 Plus.

De 'Dynamic Island' in werking op een iPhone 14 Pro.
De 'Dynamic Island' in werking op een iPhone 14 Pro.
Apple

Wil je nu een nieuwe iPhone kopen voor onder de 1.000 euro, dan ben je aangewezen op de iPhone SE. Deze heb je al voor 559 euro, maar dan heb je wel een enorm verouderd model in handen. Het is dan ook onverstandig om deze nu aan te schaffen. Volgens geruchten gaat Apple de SE binnenkort ook vernieuwen, al zal die dan wel iets duurder worden.

LEES OOK: Wat is de overeenkomst tussen de iPhone 14 en de Audi A6 Avant e-tron?