• Ondanks de sancties tegen Rusland is de nieuwe Apple iPhone er via pre-orders toch al te koop.
  • Via een speciale regeling, die inhoudt dat handelaars zonder toestemming van de merkhouder toch producten kunnen importeren, kunnen Russische providers al iPhones aanbieden.
  • Volgens de mobiele provider MTS kan de levering tot 120 dagen duren en is de daadwerkelijk levering wel onder voorbehoud.
  • Lees ook: Apple introduceert 4 versies van de iPhone 14 en nieuwe Apple Watch-serie

Ondanks het feit dat Apple na de invasie van Oekraïne Rusland de rug toekeerde zullen Russische consumenten ook de kans hebben de nieuwe iPhone 14 te kopen. Russische bedrijven kunnen echter gebruikmaken van een speciale importregeling die het land heeft ingesteld.

Deze speciale regeling bestaat er simpelweg uit dat Rusland handelaars toestaat om producten uit het buitenland te importeren zonder toestemming van de eigenaar van het handelsmerk. Dat betekent dus dat zij iPhones in het buitenland kunnen kopen en importeren, ook al wil Apple dat eigenlijk niet.

Op de vraag of de nieuwe iPhone, die Apple woensdag onthulde, onder de regeling zou worden ingevoerd, zei minister van Handel en Industrie Denis Manturov: “Waarom niet? Als consumenten deze telefoons willen kopen, ja. Die mogelijkheid zal er zijn.”

Apple is in maart – een week na de Russische inval in Oekraïne – gestopt met de verkoop van nieuwe producten in Rusland. Evengoed zijn iPhones, MacBooks en andere Apple-producten nog wel verkrijgbaar in Russische winkels.

Detailhandelaars in Rusland verkopen hun resterende voorraad oude modellen en daarnaast is het via de importregeling mogelijk om aan nieuw uitgebrachte apparaten te komen. Moskou kondigde die regeling kort na de invasie in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland aan.

De Russische mobiele provider MTS verkocht donderdagochtend al de nieuwe iPhone 14-modellen via zogeheten pre-orders. De prijzen beginnen bij 84.990 roebel (1395 euro) voor de 128 GB-versie.

Volgens MTS kan de levering tot 120 dagen duren. Daarbij heeft het bedrijf het recht om bestellingen te annuleren als het problemen ondervindt bij de invoer van de producten.

Manturov, die ook vicepremier is, zei vorige maand dat de regeling, die betrekking heeft op westerse producten variërend van luxe kleding tot auto's, dit jaar een waarde van 16 miljard dollar zou kunnen bereiken. Dat komt overeen met ongeveer 4 procent van de invoer van Rusland in 2021.

Apple heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

LEES OOK: Russische toeristen rijden gewoon met hun luxe auto’s naar Finland om hun Europese vakantie te beginnen