Het plan van het kabinet Rutte om de belasting op spaargeld en beleggingen in box 3 aan te passen vanaf 2022 gaat van tafel.

Het idee was om sparen heel licht te belasten en beleggen veel zwaarder.

Dat onderscheid is volgens staatssecretaris Vijlbrief juridisch niet goed houdbaar.

Het voorstel van voormalig staatssecretaris Menno Snel van Financiën dat de vermogensbelasting in box 3 eerlijker moest maken, gaat van tafel.

Zijn opvolger Hans Vijlbrief zoekt naar een “simpeler” tussentijds voorstel om spaargeld en beleggingen eerlijker te belasten. Ook zoekt hij naar een oplossing voor de lange termijn.

“Het voorstel dat er lag van mijn voorganger kende grote problemen”, gaf Vijlbrief dinsdag aan.

Er wordt een te groot verschil gemaakt tussen geld dat mensen over hun rendementen uit beleggingen betalen ten opzichte van wat ze over hun spaarrente betalen. Dat onderscheid zou volgens de bewindsman “juridisch heel snel kapotgeschoten zijn”, en is volgens zijn politieke oordeel ook oneerlijk.

Plan voor andere opzet van vermogensbelasting in box 3 van tafel

De vermogensrendementsheffing in box 3 is momenteel gebaseerd op een fictief rendement en loopt op naarmate iemand meer vermogen heeft.

Boven de vrijstelling van bijna 31.000 euro betaal je over spaargeld en beleggingen tot een ton effectief ongeveer 0,6 procent belasting. Vervolgens betaal je met een vermogen tot een miljoen euro ongeveer 1,27 procent belasting over het vermogen.

Spaarrentes zijn al langere tijd zeer laag, waardoor zeker bij vrij opneembare rekeningen de spaarrente onder het niveau ligt van de effectieve belasting.

Om dit probleem aan te pakken wilde het kabinet Rutte een scherper onderscheid maken tussen spaargeld en beleggingen. Spaargeld zou veel lager moeten worden belast en de belasting op beleggingen zou fors omhoog gaan. Op dit voorstel is echter veel kritiek gekomen.

De enige échte oplossing is om alleen het reële rendement te belasten, zegt Vijlbrief. Probleem hierbij is dat de Belastingdienst de precieze rendementen van beleggingen vaak lastig kan achterhalen.

Vijlbrief gaat op zoek naar een alternatief dat kleine spaarders en beleggers "in hoge mate ontziet." Hij overweegt serieus het bedrag waarover spaarders en beleggers geen belasting betalen "aanzienlijk te verhogen, als ik dat kan."

Het plan dat Snel in september vorig jaar presenteerde, zou per 1 januari 2022 ingaan, omdat de Belastingdienst wat tijd nodig had om de wijziging aan te kunnen. In het plan zou een effectieve belasting van zo'n 1,6 procent op beleggingen in box 3 worden ingevoerd, terwijl je nu maximaal 0,6 procent betaalt bij een vermogen tot een ton.

Business Insider heeft in verschillende artikelen beschreven welke gevolgen het plan kan hebben voor bijvoorbeeld pensioenbeleggingen in box 3.

Lees hier meer: