Snoep in de vorm van hartjes, weelderige boeketten en dozen met chocolade staan al klaar in de winkels. Allemaal voor lovebirds en hun Valentijn.

Baal jij dat je op 14 februari niemand hebt om de liefde mee te vieren en wil je dat veranderen? Geen probleem.

Hieronder een aantal wetenschappelijke manieren om ervoor te zorgen dat iemand verliefd op je wordt.


Ga op je eerste date koffie drinken

Foto: Shutterstock

John Bargh, een psycholoog verbonden aan Yale, deed een aantal onderzoeken en ontdekte dat er een connectie is tussen persoonlijkheid en lichaamstemperatuur.

Wanneer we ons fysiek warm voelen, gedragen we ons ook warmer en vriendelijker naar anderen toe. Kies voor je eerste date dus een warme plek en warm eten. Misschien zet het de rest van de avond ook in vuur en vlam.


Wees positief op die eerste date

Foto: Getty Images

Het draait niet allemaal om je uiterlijk. Een groot onderzoek uit 2010 keek naar 2.100 mannelijke studenten die ze in drie categorieën verdeelden.

De eerste groep kreeg foto's van vrouwen en moest aangeven of ze de vrouw aantrekkelijk vonden of niet. De twee andere groepen kregen de foto's ook te zien, maar dan samen met informatie over de persoonlijkheid van de vrouw. Een groep kreeg voornamelijk positieve karaktertrekken te zien, de andere overwegend negatieve.

De groep met de positieve karaktereigenschappen van de vrouwen vond een grotere groep aantrekkelijker dan de twee andere groepen. Dus: wanneer je op je eerste date bent, probeer dan positief te blijven.


Luister

Foto: New Line

Dit lijkt misschien een no-brainer, maar luisteren is een essentieel onderdeel voor alle delen van een relatie. Of het nu gaat over de beginfase, als je pas getrouwd bent of wanneer je ruzie hebt.

In een onderzoek uit 2010 onder 373 koppels van de universiteit van Michigan blijkt dat mensen die discussies rustig uit kunnen praten, inder vaak uit elkaar gaan dan mensen die hier niet goed in zijn.

Psychotherapeut M. Gary Neuman vertelde eerder al aan Business Insider dat luisteren belangrijk is om verliefd te worden, omdat we allemaal gehoord willen worden.


Maak oogcontact

Foto: DisneyMoviesInternationl/YouTube Screenshot

Misschien is zo'n wedstrijdje staren niet zo'n slecht idee. In 1970 deed sociaal-psycholoog Zick Rubin onderzoek onder 158 koppels van rond de twintig. Hij observeerde hoeveel tijd ze elkaar in de ogen aankeken, en liet ze vervolgens een vragenlijst over hun relatie invullen. Rubin concludeerde dat hoe meer oogcontact het koppel maakte, hoe sterker hun relatie was.

Andere onderzoeken komen tot eenzelfde conclusie: elkaar in de ogen staren zorgt voor een gevoel van intimiteit, zelfs bij vreemden.


Bedankt

Foto: Jason Miller/ Getty Images

Een 'dankjewel' is nooit verkeerd. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor degene die de opmerking maakt. Een onderzoek uit  2010 ontdekte dat mensen die zich dankbaar voelen dankzij een actie van hun partner zich meer met hem/haar verbonden voelen. Het gevoel van dankbaarheid was belangrijker dan de actie op zich.


Lach

Foto: Ne-Yo bij de Grammys 2018. Bron: Jamie McCarthy/Getty Images

Lachen - wanneer het oprecht is - kan ervoor zorgen dat je meer indruk op een ander maakt en mogelijk aantrekkelijker wordt gevonden.

In 2014 ontdekten onderzoekers dat de aantrekkingskracht van een persoon toeneemt, afhankelijk van hoe intens hun glimlach was.


Zet jezelf voor schut

Foto: MGM

Hoe vernederend het soms ook voelt om je meest persoonlijke details te delen, het kan wel helpen om je date voor je te winnen.

Volgens een vierdelige studie van Harvard Business School gaf 79 procent van de ondervraagden aan een voorkeur te hebben voor een date met een 'onthuller': iemand die bereid is om met de billen bloot te gaan (in de spreekwoordelijke zin van het woord). Een stuk minder mensen kozen voor een 'hider' of mensen die ervoor kiezen om deze informatie niet te delen.


Creëer je eigen geheimtaal

Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

De inside grapjes die jij en je date/partner maken kunnen een manier zijn om jullie romantische band te versterken, aldus een onderzoek van de Universiteit van Texas. Bovendien bouw je zo een gedeelde identiteit op, wat belangrijk is voor het gevoel van verbondenheid in een relatie.

Een onderzoek uit 2010 naar taalgebruik kwam erachter dat koppels die de neiging hebben om hetzelfde te gaan praten meer kans hebben om bij elkaar te blijven.


Gebruik aanrakingen in je voordeel

Foto: Focus Features

Een Frans onderzoek uit 2006 met 120 vrouwen toonde aan dat een lichte aanraking op de arm van een vrouw gekoppeld kan worden aan een grotere kans dat ze een man haar telefoonnummer geeft.

Natuurlijk doen ongewenste aanrakingen je geen goed.


Kus hartstochtelijk

Foto: Shutterstock

In een onderzoek van ScienceOfRelationships.com becijferden 695 volwassenen hun beste en slechtste zoenmomenten. De meeste volwassenen noemden een hartstochtelijke kus met passie als de meest memorabele.

Passie won het van het gevoel verliefd te zijn, een langverwachte kus, een verrassende kus of gewoon een goede technische kus met de juiste lipactie.


Raadpleeg een vriendin

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Verliefd worden kan je al snel overkomen, maar verliefd blijven duurt vaak veel langer. Soms is het moeilijk om te voorspellen of je relatie de tand des tijds zal doorstaan.

Op dat moment kunnen vriendinnen je een gezond, onbevooroordeeld perspectief bieden. Uit een kleine studie uit 2001 onder 74 koppels blijkt dat vrouwelijke vrienden beter zijn in het voorspellen of een relatie zes maanden overleeft dan mannelijke vrienden.


Zeg 'ik hou van jou' voordat je seks hebt

Foto: Miramax

Wil je dat de relatie succesvol is, dan kunnen drie kleine woordjes een belangrijke rol spelen.

Aan het begin van het millennium deed hoogleraar Sandra Metts onderzoek naar 300 mannelijke en vrouwelijke studenten om erachter te komen of een emotionele connectie - in het bijzonder 'ik hou van jou' zeggen voor de seks - een positieve impact had op het relatietraject. Blijkbaar wel.

Bovendien ontdekte Metts dat koppels die eerst seks hadden en daarna pas 'ik hou van jou' zeggen een negatieve ervaring hadden. Het gesprek na de seks voeren voelt vaak ongemakkelijk en verontschuldigend.


Pas op voor maskers als kleding en make-up

Foto: Marco Di Lauro / Stringer / Getty Images

Mensen met narcistische trekjes zijn beter in staat om zichzelf aantrekkelijker te kleden, aldus onderzoek uit 2012 van twee onderzoekers aan Washington University. Dit type persoon heeft ook minder moeite om voor humor en zelfvertrouwen te zorgen tijdens een eerste date. Twee kwaliteiten die gewoonlijk als aantrekkelijk worden gezien.

Maar zoals Scientific American ook al opmerkt: de populariteit van narcisten slijt al snel. Niet iedereen met deze eigenschappen is een narcist, maar het is altijd goed om een oogje in het zeil te houden als je niet wilt daten met iemand die alleen gefocust is op zichzelf.


Het helpt als jullie op elkaar lijken

Foto: Andrew H. Walker/Getty Images

Koppels die veel hetzelfde doen zijn over het algemeen tevredener met hun relatie, aldus onderzoek uit 2007.

Stellen met soortgelijke persoonlijkheden hadden meestal een meer bevredigende relatie, waarschijnlijk omdat ze volgens de onderzoekers emotionele ervaringen op een vergelijkbare manier konden delen.


Laat je partner zich een winnaar voelen

Foto: Thomson Reuters

Psychotherapeut M. Gary Neuman deed onderzoek naar honderden succesvolle en falende relaties. Hij kwam erachter dat gemiddeld 48 procent van de mensen die in een mislukte relatie verkeerden zei dat ze een gebrek aan waardering voelden.

LEES OOK: Dit verdient Ireen Wüst, de succesvolste Nederlandse olympiër ooit met 10 medailles