Ireen Wüst is de succesvolste Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen ooit, met vijf gouden, vier zilveren en één bronzen medaille.

De 31-jarige schaatsster hoopt in Pyeongchang daar nog een aantal plakken aan toe te voegen.

Wüst begon goed: zaterdag behaalde ze zilver op de 3.000 meter en maandag pakte ze goud op de 1.500 meter. Daarmee is ze de eerste vrouw die op vier achtereenvolgende Spelen goud wint.

Op de 1.000 meter eindigde ze als negende. Wüst doet verder nog mee aan de ploegenachtervolging.

De Brabantse staat al meer dan tien jaar aan de top in het vrouwenschaatsen. Een overzicht van haar glansrijke carrière en wat haar dat financieel opleverde.


Ireen Wüst finishte zaterdag op achthonderdste seconde van het goud op de 3.000 meter. Balen, maar ze toonde zich strijdbaar. "De droom is nog niet voorbij", zei Wüst tijdens de huldiging in het Holland Heineken Huis. "En Nederland moet trots zijn op de 'clean sweep'."

ireen wüst pyeongchang 3000 meter


Maandag pakte ze de titel op de 1.500 meter. Daarmee komt haar totaal aan medailles op de Winterspelen uit op tien.

ireen wust goud 1500 meter pyeongchang

De eerste plak behaalt ze in 2006 in Turijn, als ze als 19-jarige zeer verrassend het goud pakt op de 3.000 meter. Daarmee is ze nog steeds de jongste Nederlandse olympisch kampioene ooit.

ireen wust turijn 2006 goud 3000 meter


Vier jaar later in Vancouver pakte Wüst goud op de 1.500 meter. In 2014 in Sotsji komt daar de Olympische titel op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging bij.


Wüst rijdt negen jaar lang voor de TVM-schaatsploeg, met onder meer schaatstopper Sven Kramer. Samen zijn ze het uithangbord.

sven kramer ireen wust tvm


In 2014 trekt de verzekeringsmaatschappij uit Hoogeveen de stekker uit de schaatsploeg. Wüst vindt onderdak bij Team Continu, het vrouwenteam onder leiding van drievoudig olympisch kampioen Marianne Timmer. Daarvoor is wel de financiële hulp nodig van vastgoedondernemer Dirk Jan Bakker, die een garantie afgeeft zodat er budget is om Wüst te contracteren.

ireen wust marianne timmer team continu


Na een jaar besluit Wüst om te vertrekken, omdat ze het trainen met mannelijke schaatsers mist. Ze richt in 2015 haar eigen schaatsploeg op, samen met marketingbureau House of Sports, die aanvankelijk Team4Gold heet.


Na een maandenlange zoektocht strikt het team JustLease.nl als hoofdsponsor. Haar teamgenoten zijn onder meer Antoinette de Jong en Jan Blokhuijsen. Vlak voor het huidige seizoen maakt JustLease.nl bekend na de Spelen in Pyeongchang te stoppen als sponsor. Dat betekent dat Wüst opnieuw op zoek moet naar een geldschieter.


Het is exemplarisch voor de afgelopen jaren van Wüst. Ze is sportief enorm succesvol, maar het Nederlandse bedrijfsleven durft nauwelijks met haar in zee. "De zakenwereld kiest makkelijker voor het uithangbord Verweij of Kramer, dan voor een vrouw die minstens zo goed is en minstens zoveel kan betekenen voor het bedrijfsleven", zei Jaap Stalenburg van haar oude ploeg TVM daarover in 2014 tegen Trouw.

ireen wüst koen verweij sven kramer


Toch heeft Wüst financieel de schaapjes wel op het droge. In de hoogtijdagen bij TVM verdiende ze naar verluidt vier tot vijf ton per jaar. Tegenwoordig ligt haar jaarinkomen iets lager, schatte de Volkskrant in 2016. De Brabantse verdient jaarlijks ruim twee ton.


In 2014 kocht Wüst een villa in Heerenveen voor 520.000 euro, aldus BekendeBuren.nl. Ze rekende cash af. De woning heeft zeven kamers, een luxe keuken met kookeiland en een riante tuin.

huis ireen wüst heerenveen


Wüst heeft sinds april 2017 een relatie met de 24-jarige schaatsster Letitia de Jong. Eerder was ze samen met shorttrackster Sanne van Kerkhof en Bastiaan Klap.

Trainingskamp date op locatie😍! #mallorca #trainingskamp #❤ #capformentor

Een bericht gedeeld door Ireenw (@ireenw) op


De schaatskampioene heeft al bedacht wat ze na haar carrière wil gaan doen. Ze wil psychomotorisch therapeut worden. "Dat lijkt me heel mooi", zei ze in 2013 tegen Trouw. "En verder... ik hoop ooit kinderen te krijgen, en ik hoop natuurlijk dat ik ook in mijn leven na de topsport heel erg gelukkig blijf."


LEES OOK: Dit verdient Sven Kramer – vroeger kreeg hij geen zakgeld, nu is hij miljonair

BEKIJK OOK: Deze spookachtige beelden tonen wat er gebeurt met olympische gebouwen na de Spelen