Eneco is definitief in handen gekomen van de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu Electric Power. Alle 44 gemeenten die aandelen hadden in het energiebedrijf, hebben ingestemd met de overname. Ook de benodigde vergunningen van toezichthouders zijn verleend.

In november 2019 werd duidelijk dat Eneco voor 4,1 miljard euro in Japanse handen zou komen.

De Japanners beloven dat Eneco onder hun vleugels zijn koers als leverancier van duurzame energie kan vervolgen. “Wij staan volledig achter de strategie van Eneco en streven ernaar deze verder te versterken en internationaal uit te bouwen”, aldus Mitsubishi-baas Takehiko Kakiuchi.

Scheidend topman Ruud Sondag laat Eneco met een gerust hart achter in handen van het Japanse consortium. “De medewerkers, ondernemingsraad en het management van Eneco zijn zeer tevreden met onze nieuwe aandeelhouders.”

Wie Sondag opvolgt is nog niet bekend. Het selectieproces voor een nieuwe topman “bevindt zich in een vergevorderd stadium”, meldt het bedrijf.

Eneco maakt wel bekend dat voormalig TenneT-topman Mel Kroon de nieuwe president-commissaris wordt. Om de samenwerking te bevorderen, komen er vertegenwoordigers van de nieuwe Japanse eigenaren in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen.

De circa 3000 personeelsleden van Eneco delen mee in de succesvolle afronding van de verkoop. Vandaag is ook bekendgemaakt hoe de bonus van 25 miljoen euro wordt verdeeld. "Het is een erkenning voor de geleverde inspanningen. We hebben samen met de ondernemingsraad een verdeling gemaakt in dienstjaren," aldus een woordvoerder Eneco.

"Iemand die nog geen jaar in dienst is, ontvangt in april 1000 euro bruto", legt de zegsman uit. "Er is een verdeling van 5, 12 en langer dan 12 jaar in dienst. Iemand die bijvoorbeeld meer dan 12 jaar in dienst is ontvangt bruto drie maandensalarissen."

LEES OOK: De gemeente Dordrecht verdient €3.116 per inwoner met de verkoop van Eneco – zo scoort jouw gemeente