• De Verenigde Staten wil de verkoop van chipmachines aan China gaan verbieden, zodra een klein percentage van de onderdelen uit de VS komt.
  • Dit kan de verkoop van oudere chipmachines van ASML raken, volgens persbureau Reuters.
  • Vanaf september mag ASML in ieder geval zijn geavanceerde DUV-chipmachines niet meer exporteren naar China, heeft de Nederlandse regering vrijdag bepaald.
  • Lees ook: Nationale hightech strategie nodig om de volgende ASML te creëren, volgens baas TNO

De Nederlandse fabrikant ASML mag vanaf september zijn geavanceerde DUV-chipmachines niet meer naar China exporteren. Vanaf die maand gelden de in maart aangekondigde exportbeperkingen, heeft minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel bekendgemaakt.

De regeling is vrijdag in de Staatscourant gepubliceerd. In maart kwam naar buiten dat er een nationale vergunningsplicht gaat gelden voor bepaalde machines waaronder de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie.

“We hebben deze stap genomen vanuit het belang van onze nationale veiligheid. Het is goed dat de bedrijven die het betreft nu weten waar ze aan toe zijn. Zo kunnen zij zich op tijd aanpassen aan de nieuwe regelgeving’’, aldus Schreinemacher.

De exportbeperking kwam er onder druk van de Amerikaanse regering. Die kondigde vorig jaar oktober al aan de uitvoer naar China van zijn eigen chiptechnologie te beperken. Naast Nederland besloot ook Japan de export van bepaalde chiptechnologie aan banden te leggen.

ASML uit Veldhoven is koploper in de wereld als het gaat om de ontwikkeling van chipmachines. Volgens Schreinemacher worden met de regeling de "belangrijkste kwetsbaarheden" aangepakt "zonder dat we de wereldwijde productie van chips onnodig verstoren".

Toen de maatregel in maart bekend werd, verklaarde ASML niet te verwachten dat het een groot effect zou hebben op de financiële resultaten van het bedrijf. De export door ASML is al langer beperkt. De allermodernste machines (EUV) mogen al een paar jaar niet naar China worden uitgevoerd.

Het aandeel ASML zakte vrijdag kort na de opening van de beurs met ruim 3 procent.

Toen de exportbeperking naar buiten kwam, uitte China zijn ongenoegen, maar nam (nog) geen tegenmaatregelen. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei in mei na een bezoek aan Beijing dat de Chinese regering begrijpt waarom deze stap is genomen.

"Mijn waarneming is dat men het niet toejuicht, niet leuk vindt, maar ook wel begrijpt waarom Nederland het doet. En daarnaast wil men ook graag de technische dialoog voortzetten en dat vind ik een reële vraag van Chinese zijde", zei Hoekstra toen.

Ook export oudere chipmachines ASML naar China ligt onder vuur

De Verenigde Staten hebben intussen een manier gevonden om ook de export van oudere chipmachines van ASML naar China in te perken, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

De Amerikaanse regering wil de verkoop van apparatuur aan zes Chinese fabrieken verbieden als die een klein percentage onderdelen uit de VS bevatten, waardoor de verkoop van ook oudere modellen van ASML aan die klanten wordt geblokkeerd.

Volgens Reuters kunnen door de Amerikaanse plannen ook de iets minder moderne machines voor de productie van chips geraakt worden.

ASML en de Nederlandse regering wilden tegenover Reuters niet inhoudelijk reageren. Ook het Amerikaanse ministerie van Handel onthield zich van commentaar.

De Verenigde Staten knijpen de toevoer van ver ontwikkelde chiptechnologie naar China steeds verder af. Het land vreest dat het Chinese regime die kennis ook voor militaire doeleinden zal gebruiken.

LEES OOK: Waarom het vrijwel onmogelijk is om alle stappen in de productie van computerchips in één land te doen, volgens ASML