De wereldwijde transitie naar groene energie levert de komende dertig jaar beleggingskansen op van minstens 100.000 miljard dollar, zeggen twee fondsmanagers van vermogensbeheerder Schroders.

Beleggers zijn dit jaar vooral enthousiast over kunstmatige intelligentie, maar volgens Mark Lacy en David Boyce heeft juist de branche voor groene energie een enorm potentieel.

Er vloeit “makkelijk meer dan 2.000 miljard dollar per jaar” richting de markt voor de energietransitie, zegt Lacy in de podcast The Investor Download van Schroders. “Dat is los van de traditionele olie- en gasmarkt en dat komt neer op een cumulatief bedrag van gemakkelijk 100.000 miljard dollar over de periode 2020 tot 2050.”

“Nooit eerder had de energiemarkt vanuit een publiek of privaat oogpunt zoveel kapitaal nodig in een periode van dertig jaar tijd. Het wordt dus een transformatie vanuit een infrastructureel perspectief, maar ook vanuit een beleggingsperspectief”, zegt Lacy.

Meer geld naar zonne-energie dan naar olie

De twee fondsmanagers van Schroders zijn niet de enigen die wijzen op de toename aan groene investeringen. Zo wees het Internationaal Energie Agentschap (IEA) er afgelopen maand op dat er voor het eerst meer geld in zonne-energie lijkt te worden gestoken dan in de productie van olie.

Er zal dit jaar meer dan 1 miljard dollar per dag in zonne-energie worden gestoken, denkt het IEA. Volgens het agentschap zal er ook meer dan 1.700 miljard dollar vloeien naar technologieën voor groene energie, zoals elektrische auto's, hernieuwbare energiebronnen en opslagmethoden voor energie.

De mondiale investeringen in de energiebranche zullen dit jaar naar verwachting 2.800 miljard dollar aantikken.

"Voor iedere dollar die er in fossiele brandstoffen wordt gestoken, gaat er 1,7 dollar naar groene energie", zegt IEA-uitvoerend directeur Fatih Birol tegen het Amerikaanse tv-station CNBC.

Toch zijn technologie-aandelen vooralsnog de drijvende kracht achter de de meeste successen in de beleggingswereld. De aandelen van chipproducent Nvidia, producent van elektrische auto's Tesla en socialmediagigant Meta Platforms zijn tot dusver de drie grote winnaars op de beurs. Elk is in het eerste half jaar van 2023 meer dan verdubbeld in waarde.

LEES OOK: Einde van de beursrally of gezonde correctie op de aandelenmarkt? Dit zeggen de grafieken