Directeur David Beasley van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties daagde ’s werelds rijkste personen uit in oktober. Hij zei tegen CNN dat een donatie van 6 miljard dollar van miljardairs als Elon Musk en Jeff Bezos 42 miljoen mensen kan helpen die “letterlijk zullen sterven als we ze niet bereiken”.

Musk reageerde geprikkeld via Twitter. Hij zegde toe direct Tesla-aandelen te verkopen als de VN aan kan tonen dat 6 miljard dollar genoeg is om hongersnood wereldwijd op te lossen.

Nu komt het Wereldvoedselprogramma met een voorstel getiteld ‘A one-time appeal to billionaires’. Daarin legt het VN-onderdeel uit wat er bereikt kan worden met 6,6 miljard dollar aan investeringen. Dat kan voorkomen dat 42 miljoen mensen in 43 landen een nijpend tekort aan voedsel hebben.

In het voorstel is 3,5 miljard dollar geoormerkt voor voedsel en het transport daarvan. Zo’n 2 miljard dollar is gereserveerd voor onder meer contant geld en voedselbonnen.

Directeur Beasley kondigde het plan aan op Twitter en deed meteen een oproep aan Musk. "De hongercrisis is dringend, ongeëvenaard en te voorkomen. @elonmusk, jij vroeg om een helder plan en een transparante boekhouding. Hier is het!", aldus Beasley. "Wij zijn klaar om te praten met jou – en ieder ander – die serieus levens wil redden."

Het vermogen van Musk bedraagt op dit moment 279 miljard dollar, blijkt uit de rijkenranglijst van persbureau Bloomberg. Daarmee is hij de rijkste persoon op aarde. Amazon-oprichter Jeff Bezos staat op plek twee met een fortuin van 203 miljard dollar.

Musk verkocht al Tesla-aandelen

De afgelopen weken heeft Musk al voor miljarden aan Tesla-aandelen verkocht. Begin deze maand vroeg hij zijn Twitter-volgers of hij zijn aandelenbelang in Tesla met 10 procent terug moest brengen om zo meer belasting te kunnen betalen. Die stemden voor en Musk begon aandelen te verkopen. Vorige week verkocht hij in totaal voor zo'n 6,9 miljard dollar aan aandelen.

Uit de documenten die bij beurstoezichthouder SEC zijn ingediend bleek later dat de 50-jarige miljardair de verkoop van een deel van deze aandelen in gang had gezet vóór de Twitter-peiling.

Topbelegger Michael Burry suggereerde onlangs in een tweet dat de verkoopplannen van Tesla-aandelen door Musk mogelijk ook te maken hebben met persoonlijke leningen die de Tesla-topman heeft afgesloten, met aandelen Tesla als onderpand.

LEES OOK: 10 lessen van Maye Musk (72): zakenvrouw, moeder van Elon en topmodel