Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Topbelegger Michael Burry keerde deze week terug op Twitter met een suggestie waarom Elon Musk opeens aandelen van Tesla wil verkopen. Ook sloeg hij alarm over gevaarlijke speculatie op de financiële markten.

“Met betrekking tot wat @elonmusk zou MOETEN verkopen wegens de voorgestelde belasting op ongerealiseerde winst, of om honger in de wereld op te lossen, of … tsja, er is ook de kwestie van het geld dat hij op 30 juni heeft opgenomen in de vorm van persoonlijke leningen, belastingvrij, met 88,3 miljoen van zijn aandelen als onderpand” schreef Burry in een tweet.

Musk bood onlangs aan om 6 miljard dollar (5,2 miljard euro) aan aandelen Tesla te verkopen als leiders van de VN hem konden uitleggen hoe met dat bedrag honger in de wereld kan worden verholpen.

Afgelopen weekend kwam de topman van Tesla met een peiling op Twitter waarin hij vroeg of hij 10 procent van zijn aandelen zou verkopen. Hij verwees daarbij naar druk van Amerikaanse Congresleden die aandringen op een "miljardairsbelasting", waarmee ongerealiseerde koerswinsten van de allerrijksten zouden moeten worden belast.

Burry suggereert met zijn tweet dat dat mogelijk niet de echte redenen zijn. De topman van Scion Asset Management, bekend van het boek en de gelijknamige film 'The Big Short', voegde een link toe naar een document van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC uit augustus, waarin wordt genoemd dat Musk per 30 juni ongeveer 88 miljoen aandelen als onderpand heeft gegeven voor persoonlijke leningen. Dat is 36 procent van zijn totale pakket.

Eind december vorig jaar had Musk 41 procent van zijn aandelen uitstaan als onderpand voor zijn schulden, blijkt uit eerdere gegevens. In juni vorig jaar was dat 48 procent.

Burry lijkt te suggereren dat Musk niet overweegt om aandelen te verkopen om miljoenen mensen te voeden, of in reactie op een fiscaal wetsvoorstel, of omdat hij mogelijk een belastingrekening van 10 miljard dollar voor de kiezen krijgt wanneer hij een reeks aandelenopties verzilvert die in augustus 2022 aflopen.

In plaats daarvan is zijn theorie dat Musk geld nodig heeft om leningen af te lossen die hij heeft afgesloten met aandelen Tesla als onderpand. Die aanpak is deze zomer grondig onder de loep genomen nadat een onderzoek van ProPublica uitwees hoe sommige van 's werelds allerrijksten dat doen om hun belastingdruk te verlagen.

Zorgen om een zeepbel op de beurs

Behalve met zijn suggestie over Musk markeerde Burry zijn terugkeer op Twitter met een nieuwe afbeelding in de header van zijn profielpagina. Zijn keuze voor "Allegorie van de Tulpenmanie," een schilderij van Jan Brueghel de Jonge waarop de draak wordt gestoken met de tulpenbollenmanie in Nederland in de zeventiende eeuw, is ongetwijfeld een waarschuwing voor de huidige gekte op de markt.

Op het schilderij worden speculanten in tulpenbollen afgebeeld als zotte apen. Ze zijn te zien terwijl ze tulpenbollen wegen, geld tellen, hun bezittingen inventariseren, zich in schulden steken, vechten en zelfs sterven voor de bloemen.

Burry heeft de enorme hype rond meme-aandelen en cryptovaluta, en de run op aandelen Tesla en andere effecten afgeschilderd als een duidelijk teken van uit de hand gelopen speculatie.

Bovendien heeft hij de afgelopen maanden gewezen op een historische zeepbel in de markt en een vernietigende crash voorspeld. Zijn fonds nam eind juni posities in die uitgaan van een waardedaling van aandelen van Tesla en Ark Invest. Gezien die context suggereert zijn keuze van de afbeelding op Twitter dat hij verwacht dat de geschiedenis zich zal herhalen.

LEES OOK: Een beursveteraan op Wall Street met 48 jaar ervaring denkt dat de S&P 500 komende maanden nog dik 10% klimt… maar dan volgt een megacrash van 80%