Ook ervaren ondernemers moeten elk jaar opnieuw bewijzen dat zij recht hebben op de zelfstandigenaftrek.

Ervaring kan tegen je werken. Dat bleek toen onlangs een zeer ervaren en bekende radio- en tv-stem (omroepster, voice-over en presentatrice) in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam stond.

De Belastingdienst had namelijk geweigerd haar de zelfstandigenaftrek toe te staan, omdat zij niet aan het urencriterium zou voldoen. Je voldoet aan het urencriterium als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Die uren hoeven niet alleen op te gaan aan declarabele uren; ook zaken als reistijd, administratie, voorbereiding, het volgen van cursussen en netwerken in een café of restaurant vallen er onder.

De vrouw had geen nauwkeurige urenadministratie bijgehouden, maar op basis van haar agenda kon zij die op verzoek van de Belastingdienst wel achteraf construeren. Zo geschiedde.

De Belastingdienst keurde het urenoverzicht echter af. Terecht, vond het Amsterdamse hof. De 714 uren die in haar urenoverzicht onder de noemer ‘optredens’ stonden, waren duidelijk declarabele en betaalde uren. Maar andere kosten waren op z’n minst dubieus. Zo stond 198 uur ingeboekt als ‘stand-by politieberichten’. De vrouw werd gebeld als zij voor de radio of tv politieberichten moest voorlezen. Maar tijd die wordt besteed aan het op oproep beschikbaar zijn, is volgens het hof geen werktijd.

In het urenoverzicht stond 243 uur die werden besteed aan 'voorbereiding voor optredens'. Optredens zijn dan inspreek- of voorleessessies. Het hof vond het niet waarschijnlijk dat de vrouw, gezien haar langdurige ervaring, voor die werkzaamheden tijd aan voorbereiding kwijt was.

Ook de 117 uur die zij zou hebben besteed aan administratie en 94 uur aan zakelijk telefoneren, kwamen niet overtuigend over. Wat haar positie niet sterker maakte, was dat de vrouw ook veel meer kosten had gedeclareerd dan volgens de rechter acceptabel was. Zo werd een kappersrekening op een bepaalde datum twee keer opgevoerd en declareerde zij 2.750 euro aan telefoonkosten.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl