Werk aan de winkel voor huishoudens in een groot aantal gemeenten in Nederland. In zes van de tien gemeenten ligt het gemiddelde energieverbruik namelijk boven de volumelimiet van het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 gaat gelden.

Dat meldt energiebedrijf Zonneplan op basis van verbruiksdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vanwege de crisis op de energiemarkt en de hoge energietarieven heeft de overheid een prijsplafond ingesteld dat vanaf volgend jaar ingaat.

Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een maximum verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 euro per kWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh.

Lees ook: 8 slimme manieren om deze winter toch warm te blijven in huis, als je de verwarming een paar graden lager zet

Bij veel huishoudens ligt het verbruik echter een stuk boven het prijsplafond, wat betekent dat zij alsnog te maken kunnen krijgen met zeer hoge tarieven. Voor het gas- en stroomverbruik dat boven de respectievelijk 1.200 kuub en 2.900 kWh uitgaat, betaal je namelijk gewoon de marktprijzen van je energieleverancier.

Met name buiten de Randstad, in provincies als Friesland, Groningen en Drenthe, wordt ruim meer verbruikt dan de limieten ingesteld door de overheid.

Volgens energiebedrijf Zonneplan komt dit doordat woningen in deze provincies gemiddeld genomen groter zijn dan in de Randstad en niet altijd goed geïsoleerd.

Met de onderstaande interactieve kaart kun je bekijken hoe het zit met het gemiddelde verbruik van stroom en gas in jouw gemeente. Dat is natuurlijk ook aardig om af te zetten tegen je eigen verbruik.

In Flevoland is men al relatief lang bezig met het verduurzamen van woningen, zo merkt Zonneplan op. Het gasverbruik ligt daardoor ruim onder de limiet van de overheid.

Met name Almere valt op, met een gemiddeld jaarverbruik van slechts 470 kuub. Het stroomverbruik ligt in deze gemeente juist wel hoog, dit komt door het hoge aantal elektrische auto's en de warmtepompen waar veel huishoudens gebruik van maken.

In vrijwel alle grote steden van Nederland ligt het energieverbruik onder het prijsplafond, wat vaak te maken heeft met de kleinere woningen en appartementen waarin mensen wonen, en het feit dat deze woningen vaak goed geïsoleerd zijn.

De minst verbruikende provincie van Nederland is Zuid-Holland, waar in bijna veertig procent van de gemeenten zowel het gas- als stroomverbruik onder het prijsplafond uitkomt.

LEES OOK: Hoe gaat de financiële afrekening van het prijsplafond voor gas en stroom werken voor klanten van energiebedrijven? 4 vragen