• KLM was afgelopen jaar de veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa en de op een na veiligste van de wereld, zo stellen experts van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre.
  • Emirates vloog KLM als enige voorbij in de wereldranglijst.
  • Omdat door de coronapandemie aanzienlijk minder gevlogen werd, telden crashes en incidenten uit het verleden zwaarder mee dan normaal.
  • Lees ook: Air France-KLM verkiest Airbus boven Boeing voor miljardenorder 100 nieuwe toestellen

KLM was afgelopen jaar de veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa, stellen experts van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC).

Wereldwijd moet het Nederlandse bedrijf alleen Emirates voor zich dulden. Dat bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten was in het jaarlijkse onderzoek ook het jaar ervoor het veiligste.

Emirates kreeg een score van 95,05 procent van het JACDEC, dat zijn jaarlijkse onderzoek uitvoert in opdracht van het luchtvaarttijdschrift Aero International. KLM kreeg 93,31 procent. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen JetBlue en Delta Air Lines volgen en Easyjet vervolmaakt de top 5.

Omdat door de coronapandemie aanzienlijk minder gevlogen werd, telden crashes en incidenten uit het verleden zwaarder mee dan normaal.

Lees ook: Dit zijn de 20 veiligste vliegmaatschappijen van 2020

Regionale lijsten van veiligste luchtvaartmaatschappijen

Voor het eerst maakte het JACDEC ook continentale lijstjes omdat maatschappijen met een sterke thuismarkt als China of de Verenigde Staten anders qua gevlogen kilometers een groot voordeel hadden. In Europa stond KLM bovenaan, voor Finnair en Air Europa.

KLM-dochter Transavia kwam hier op de vierde plaats. Enkele bekende luchtvaartmaatschappijen als Austrian Airlines en Eurowings haalden de lijst helemaal niet omdat ze te weinig passagierskilometers maakten afgelopen jaar.

Opvallend is verder dat Emirates op de eigen regionale lijst niet de nummer één was. De maatschappij moest Etihad Airways, dat vanwege de omvang niet op de wereldwijde lijst terechtkwam, voor zich dulden.

LEES OOK: KLM krijgt boete voor het te laat en niet rechtstreeks terugbetalen van geannuleerde tickets