• Beetje bij beetje komen er weer energiecontracten op de markt waarbij je prijzen van gas en stroom voor 6 maanden of 1 jaar kunt vastzetten.
  • Van belang hierbij is of de aangeboden tarieven onder of boven de maxima van het prijsplafond liggen.
  • Business Insider geeft een overzicht van 12 aanbiedingen voor vaste energiecontracten.
  • Lees ook: Let op: in maart mag je fors minder gas verbruiken, volgens het prijsplafond

Afgelopen jaar zijn energieleveranciers massaal gestopt met het aanbieden van contracten voor gas en stroom met een vaste looptijd, vanwege de enorme prijsstijgingen en de turbulentie op de energiemarkt. Maar inmiddels begint het tij te keren.

Er zijn momenteel zo’n 12 aanbiedingen voor contracten met energieprijzen die 6 maanden tot 1 jaar vaststaan, zo blijkt uit een inventarisatie van Business Insider.

Tot begin 2022 was het zo dat energieleveranciers ‘variabele’ contracten hadden, waarbij de prijzen van stroom en gas standaard elk halfjaar werden aangepast. Meestal was dat op 1 januari en 1 juli. Maar door de enorme schommelingen van energieprijzen zijn aanbieders hiervan afgestapt. Een ‘variabel’ contract betekent nu veelal dat prijzen één keer per maand of één keer per drie maanden worden aangepast.

Wel zijn er sinds kort een aantal aanbiedingen om prijzen voor stroom en gas voor zes maanden tot een jaar vast te zetten.

In onderstaand overzicht heeft Business Insider twaalf vaste contracten op een rij gezet, op basis van overzichten van energievergelijkers Gaslicht.com en Pricewise, aangevuld met aanbiedingen die op de sites van energieleveranciers te vinden zijn.

Belangrijk om te weten: de hieronder vermelde tarieven voor stroom en gas zijn de marktprijzen van de energieleveranciers die gelden als je energieverbruik boven de volumelimiet van het prijsplafond uitkomt.

Blijf je met het gas- en stroomverbruik op jaarbasis onder de 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas, dan betaal je maximaal de prijzen van het prijsplafond. Die liggen op 1,45 euro per kuub voor gas en 0,40 euro per kWh voor stroom.

Vast contract voor energie: wat is handig?

Bij de overweging om eventueel de prijs van gas en stroom langer vast te zetten, spelen een paar zaken mee. Een vaste prijs biedt meer zekerheid, maar als consumentenprijzen de komende maanden verder dalen, dan zal dat sneller voelbaar worden bij de variabele tarieven.

Diverse energieleveranciers hebben bijvoorbeeld vanaf 1 april verlagingen van de variabele energieprijzen aangekondigd.

Daarnaast is van belang of een huishouden verwacht met het jaarverbruik onder de volumelimieten van het prijsplafond te blijven. Als dat zo is, dan is een vaste prijs voor stroom of gas alleen interessant als die onder de maximumprijzen van het prijsplafond zit (dus lager dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom).

In de tabel hierboven is bijvoorbeeld te zien dat voor de 1-jaars contracten Budget Energie met een tarief van 1,35 euro per kuub duidelijk onder het maximum van het prijsplafond zit. Innova Energie, Energiedirect en Essent zitten met 1,44 euro per kuub een fractie onder het prijsplafond en andere aanbieders van 1-jaars contracten zitten daarboven.

Als je onder de volumelimiet van 1.200 kuub blijft in 2023, dan heeft het niet veel zin een vast contract af te sluiten waarbij prijzen hoger zijn dan 1,45 euro per kuub, want dat is dan sowieso de maximale prijs die je betaalt.

Wie verwacht boven de volumelimiet van het prijsplafond uit te komen, kan wel overwegen de prijs voor bijvoorbeeld zes maanden of 1 jaar vast te leggen, zeker als die lager is dan het maximum van het prijsplafond. Voor het extra verbruik boven de 1.200 kuub gas of 2.900 kWh stroom betaal je dan een relatief gunstige marktprijs.

Maar zoals gezegd: het blijft een afweging tussen zekerheid en de mogelijkheid van verdere prijsdalingen op de korte termijn, waar je sterker van profiteert met een variabele energieprijs. Aan de andere kant: stel dat energieprijzen komende winter weer omhoog schieten, dan ben je met een vaste prijs voor 6 maanden of 1 jaar wellicht juist beter af.

LEES OOK: Let op: in maart mag je fors minder gas verbruiken, volgens het prijsplafond