De groep klanten die in april een nieuw variabel tarief ontvangt bij Eneco, krijgt voor stroom een prijs onder het prijsplafond. Het variabele tarief voor april gaat voor ongeveer een derde van de klanten met een variabel contract gelden, aldus Eneco.

Onder het prijsplafond geldt een maximumtarief van 0,40 euro per kilowattuur voor stroom en 1,45 euro per kuub gas. Dit is gekoppeld aan verbruiksvolumes van maximaal 2.900 kilowattuur stroom en 1.200 kuub gas op jaarbasis.

Klanten van energieleveranciers betalen sowieso het markttarief van hun energiebedrijf voor het deel van het verbruik dat boven de volumegrenzen uitkomt. Op het moment dat een energieleverancier prijzen hanteert die onder de maxima van het prijsplafond liggen, dan is de lagere marktprijs leidend. Dit is dus voor een deel van de klanten van Eneco vanaf april het geval.

De tarieven van Eneco zijn vastgesteld op iets meer dan 0,39 euro per kilowattuur stroom, inclusief energiebelasting en 21 procent btw. Met dit tarief gaan de prijzen voor klanten circa 50 procent omlaag ten opzichte van hun huidige tarief, aldus Eneco. Het tarief voor deze groep klanten is momenteel iets meer dan 0,75 euro per kilowattuur stroom.

"Wij zetten ons altijd in om klanten zo snel mogelijk mee te laten profiteren van dalende energieprijzen. Het is nu mogelijk om het stroomtarief onder het prijsplafond aan te bieden. Dat is fijn voor onze klanten, want in de periode van april tot en met juni heeft stroom meer invloed op de energiekosten. Daarnaast besparen we direct op de overheidsuitgaven voor het prijsplafond", aldus Selina Thurer van Eneco.

Eneco verlaagt de variabele tarieven voor gas naar 1,50 per kuub gas. Dat is nu nog iets meer dan 3 euro per kuub.

Het gastarief blijft dus wel hoger dan de 1,45 euro per kuub van het prijsplafond. Dit betekent dus dat klanten van Eneco die qua verbruik onder de grenzen van het prijsplafond blijven maximaal 1,45 euro blijven betalen. Alleen klanten die daarboven zitten betalen voor een deel van het energieverbruik de marktprijs van 1,50 euro.

Essent en Vattenfall verlagen ook de energietarieven per 1 april

Eerder maakten energieleveranciers Essent en Vattenfall al bekend prijzen van gas en stroom per 1 april te verlagen voor bestaande klanten.

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid.

Op 1 april gaat het tarief voor stroom bij Essent omlaag naar zo'n 0,48 euro per kilowattuur. Voor gas betalen Essent-klanten 47 procent minder: 1,82 euro per kubieke meter.

Bij Vattenfall betalen klanten die geen korting krijgen vanaf 1 april 0,48 euro per kilowattuur voor elektriciteit en 1,83 euro per kubieke meter voor gas.

Vattenfall werkt voor stroom met een loyaliteitskorting die start bij 10 procent en kan oplopen tot 25 procent. Bij een korting van 25 procent zou de stroomprijs dan op 0,38 euro per kilowattuur uitkomen.

LEES OOK: Ligt je verbruik van gas en stroom boven de volumegrens van het prijsplafond? Zo rekenen energieleveranciers dat af