• Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat vakbonden aan de NS hadden gesteld. Het spoorbedrijf kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao.
  • Het is nog niet duidelijk wanneer de vakbonden een definitieve beslissing nemen over de te voeren acties. Een woordvoerder van FNV noemde de kans op stakingen groot.
  • Ingaan op de eisen in het ultimatum kan volgens de NS niet. Het stelt dat de looneisen van de bonden tot een salarisverhoging van ruim 20 procent leiden.
  • Lees ook: Rijden er straks nog treinen? Spoorvakbonden gaan staken, als NS niet binnen een week akkoord gaat met cao-eisen

Vakbonden bereiden acties en mogelijke stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de vakbonden een definitieve beslissing nemen over de te voeren acties. Een woordvoerder van FNV noemde de kans op stakingen groot. Volgens CNV is de actiebereidheid onder NS-personeel groot. “Zowel rijdend personeel als medewerkers in het onderhoud, op kantoor, de stations en bijvoorbeeld planners, willen nu eindelijk wel eens gewaardeerd worden door hun werkgever.”

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS, maar komen er maar niet uit. Het laatste bod van de NS werd door een ruime meerderheid van de achterban bij de vakbonden afgewezen.

De NS gaf vrijdag aan het gesprek te willen voeren omdat er voldoende aanknopingspunten zijn voor verdere onderhandelingen, maar ingaan op de eisen in het ultimatum kan volgens het vervoersbedrijf niet. NS stelt dat alle looneisen van de bonden tot een salarisverhoging van ruim 20 procent zouden leiden.

De vakbonden moeten door de afwijzing van NS "concluderen dat acties rechtmatig zullen zijn", zo hebben ze volgens FNV aan de NS laten weten.

Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden is de invoering van de Automatische Prijs Compensatie (APC) voor alle salarissen. Die moet de stijgende kosten van levensonderhoud compenseren. Ook vragen de bonden om een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdbaan. Daarnaast willen ze "gezonde roosters" die de werkdruk verlichten nu de NS met een personeelstekort zitten. Dat zou moeten helpen om vacatures ingevuld te krijgen en leegloop te voorkomen, zo betoogde FNV eerder.

LEES OOK: Oude NS-treinen eindigen niet zomaar op de afvalberg – maar liefst 99% van de materialen krijgt een tweede leven