• Een veilingsite is een handige methode om voordelig op reis of op stap te gaan.
  • Om een echt goede deal te kunnen sluiten, is het wel van belang dat je goed vergelijkt en de spelregels kent.
  • Verdiep je grondig in het aanbod en wees alert op bijkomende kosten.
  • Heb jij de vakantieveiling ‘gewonnen’, reken dan zo snel mogelijk af. Als je niet binnen vijf dagen hebt betaald, komen er incassokosten bij.

In het hoogseizoen voor 3 euro een week een staplaats op een camping in Brabant, twee kaartjes voor avonturenpark Hellendoorn met 18 euro korting, 280 euro korting voor een all-inclusive vakantie in een Turks vijfsterrenhotel.

Via de website VakantieVeilingen.nl kun je voordelig een vakantie, etentje, dagje uit of workshop boeken.

Met bijna zes miljoen bezoekers per maand is de site – onderdeel van Emesa, een online aanbieder van reizen en vrijetijdsproducten – flink in trek.

Er zijn inmiddels ook andere veilingsites waar je goedkoop een vakantie of hotelovernachting kunt boeken, zoals Hotelkamerveiling.nl. Dergelijke sites voorzien dus in een behoefte.

Weekend, midweek of week?

Om echt voordelig uit te zijn, is het wel van belang dat je de spelregels goed kent en goed vergelijkt. De eerste spelregel voor een succesvol veilingverloop is rustig blijven. De combinatie van een mooie aanbieding, een laag bod en een teruglopende klok kan je onder druk zetten om snel te bieden.

Toch is het verstandig om je eerst in het aanbod te verdiepen, voordat je meedoet.

Geldt het verblijf in een vakantiebungalow voor een weekend, midweek of week? Hoeveel personen kunnen mee? Is bij een hotelovernachting het ontbijt inbegrepen? Hoelang is een bon geldig? Ben je vrij om te bepalen wanneer je van het aanbod gebruikmaakt of ligt de boekingsperiode vast? Gaat het om een vakantieweek in het hoogseizoen of in het najaar?

Lees ook op Business Insider

Soms moet je een opslag betalen als je op een populaire datum (hoogseizoen) of dag (bijvoorbeeld zaterdag) gebruik wil maken van het arrangement.

Hartje Parijs

Ook de locatie is van belang. Een verblijf in een leuk hotel in hartje Parijs is natuurlijk enig, maar er komen wel reiskosten bij. Met een beetje geluk kun je voor een prikje je tanden laten bleken bij een praktijk in Apeldoorn, maar als je in Heerlen woont, wordt het uiteindelijk toch een dure behandeling. En met een kappersbon kun je voordelig naar de kapper, maar de bon is slechts geldig bij een beperkt aantal kapsalons.

Bezoekers van de website Vakantieveilingen.nl hebben na het al dan niet per ongeluk aanklikken van de 'koop-nu knop' direct een reis geboekt. De wettelijk verplichte waarschuwingen die vooraf zouden moeten gaan aan de koop ontbreken, waarschuwt belangenorganisatie ConsumentenClaim vrijdag. Op de website is het mogelijk om producten tegen een vaste prijs te kopen. ,,Een cliënt van ons klikte op de knop om meer informatie op te vragen over de aankoop van een weekendje Parijs. Na het klikken op de knop kreeg ze direct een e-mail met een aankoopbevestiging. Terugdraaien van de transactie was niet meer mogelijk'', vertelt Stef Smit, directeur van ConsumentenClaim. De koop-nu knop op de site is bovendien voorzien van een winkelwagen. ,,Je verwacht dan niet dat je meteen al aan de koop vastzit'', aldus Smit. Een woordvoerster van Vakantieveilingen kon vooralsnog geen inhoudelijk commentaar geven. Sinds juni van dit jaar is het volgens ConsumentenClaim wettelijk verplicht om bij aankopen via internet de klant direct voorafgaand aan de koop te waarschuwen. ,,Op een duidelijke, in het oog springende manier, dient de klant erop gewezen te worden dat er een koop wordt aangegaan met een betalingsverplichting. Als dat niet gebeurt, kan de koop ontbonden worden.'' Klachten van gedupeerden worden volgens de claimorganisatie door de klantenservice van Vakantieveilingen ten onrechte afgewezen. Het gaat vaker mis in de reisbranche. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie veroordeelde in juli de site Booking.com voor misleidende reclame.

Let bij elk arrangement ook goed op de voorwaarden. Zo zijn voor de kappersbon vaste klanten van de deelnemende salons uitgesloten. En bij een vakantieveiling is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om bij de boeking van een vakantiehuis een voorkeur voor een ligging door te geven.

Bijkomende kosten bij een vakantieveiling

Wees ook alert op bijkomende kosten. In ieder geval betaal je 5 euro aan de veilingorganisatie. Daarnaast kunnen er extra kostenposten bijkomen. Zo ben je bij de aankoop van een hotelbon vaak verplicht een ontbijt en/of diner te betalen.

Ook moet je niet verrast zijn als je voor een midweek met zes personen in een stacaravan op een vakantiepark ruim 170 euro aan extra kosten kwijt bent, zoals heffingen en verplichte huur van een lakenpakket. Hierdoor kan de vakantie uiteindelijk dubbel zo duur uitpakken als je oorspronkelijk dacht.

Maak wel een onderscheid tussen vermijdbare en noodzakelijke kosten. Zaken als toeristenbelasting moet je ook betalen als je via andere kanalen je vakantie boekt. Hiervoor ben je met een boeking via een veilingsite dus niet duurder uit.

Heb je alle kosten in kaart gebracht, kijk dan wat een vergelijkbaar arrangement elders kost. Sommige organisaties hebben op hun website ook aanbiedingen, zoals lastminute-kortingen.

Stel op basis van al deze informatie een maximale biedprijs vast voor je vakantieveiling. Ga hier in je enthousiasme niet overheen, want als je de hoogste bieder bent, zit je aan de koop vast. Er geldt voor online veilingen namelijk geen afkoelperiode van zeven dagen.

Het draait om de laatste minuut

Daarna kan de veiling beginnen. Heb je een interessant arrangement op het oog, zorg er dan voor dat je bent ingelogd voor je start met bieden. Anders loop je het risico achter het net te vissen. Neem pas op het laatste moment aan de veiling deel. Eerder bieden drijft de prijs onnodig op. Bovendien laat je aan andere deelnemers zien dat je ook interesse hebt en breng je ongewild een biedingsstrijd op gang.

Uiteindelijk draait alles bij een veiling om de laatste minuut. Bekijk hoe hard de biedingen oplopen en hoeveel kapers er op de kust zijn. Maak vervolgens een inschatting van het juiste bedrag.

Wie een aantal veilingen volgt, zal merken dat veel deelnemers kiezen voor ronde bedragen. Jij kunt daar gebruik van maken door daar net boven te zitten en bijvoorbeeld 52 euro te bieden, in plaats van 50. Je maakt dan een iets grotere kans op het winnende bod.

Het is de kunst om vlak voor de veiling het gewenste bedrag in te typen en de definitieve bevestiging in de laatste seconde te geven.

Is een ander je voor, dan kun je vaak nog in de herkansing. Bij sommige arrangementen wordt direct erna een nieuwe veiling opgestart. Bekijk de prijs van het vorige bod en probeer het opnieuw.

Snel afrekenen

Heb jij de vakantieveiling ‘gewonnen’, reken dan zo snel mogelijk af. Als je niet binnen vijf dagen hebt betaald, gaat het bedrijf over op een automatische incasso en komt er 2,50 euro aan incassokosten bij. Na twee mislukte incassopogingen, schakelt VakantieVeilingen.nl een incassobedrijf in, met alle bijkomende kosten van dien.

Houd verder bij een toegewezen arrangement de geldigheidsduur goed in de gaten. Het zou jammer zijn als je een gekochte cadeaubon niet op tijd verzilvert.

Tot slot: als je bijvoorbeeld een vakantie boekt via VakantieVeilingen.nl, ga je met het veilingbedrijf een contract aan. Mocht je een klacht hebben over het geboden arrangement, dan is het altijd raadzaam om bij de aanbieder van het arrangement aan te kloppen, omdat deze het best in staat is de problemen voor je op te lossen. Als je er samen niet uitkomt, kun je je wenden tot de veilingorganisatie.

LEES OOK: Waarom een vakantie van twee weken verspilde tijd is

reisverzekering vakantie