• Terugkomend van vakantie heb je vaak veel foto’s die veel opslag op je telefoon vragen. Ergens anders op opslaan is dan een oplossing.
  • Maar waar sla je al die foto’s veilig op? Er zijn veel keuzes, maar het makkelijkst en het veiligst zijn cloudopslagdiensten.
  • We leggen de beste opties aan je voor, met alle voor- en nadelen, alsook de prijzen, want die zijn die zijn niet onbelangrijk.
  • Lees ook: Geen bereik op je iPhone? Hier zijn 9 manieren om dat op te lossen

Je kent het probleem, je komt terug van vakantie en je telefoon blijft tegen je zeuren dat de opslag vol zit met de ontelbare foto’s die je gemaakt hebt. Weggooien is geen optie, dus wat doe je dan?

In veel gevallen is het niet meer mogelijk om het geheugen van je telefoon uit te breiden na de aankoop, dus even een grotere micro-SD-kaart installeren is geen echte optie meer. Ook is het niet handig om een speciale USB-stick aan te schaffen die je aan je telefoon kunt koppelen om foto’s ernaar te kopiëren. We durven je nu al te zeggen dat je die kwijtraakt.

Je zou er ook de professionele 3-2-1, methode op los kunnen laten. Dat betekent dat je 3 kopieën van de foto’s op 2 verschillende soorten opslagmedia bewaart en er hiervan 1 op een andere lokatie opslaat. En hoewel het de veiligste methode is om je data en foto’s op te slaan, is het voor veel mensen of te veel gedoe, of simpelweg niet haalbaar.

Gelukkig hebben we tegenwoordig zoiets als cloudopslagdiensten. Die verzorgen voor jou de backups waardoor je data veilig blijft en jij dit dus prima als backup voor je foto’s kunt gebruiken. Maar dan is het de vraag welke je kiest, want hiervoor bestaan meerdere aanbieders.

Doe het zelf

Je zou bijvoorbeeld ook je eigen cloudopslagdienst kunnen starten. Nee, daarmee bedoelen we niet dat je je eigen bedrijf start, maar dat je een eigen cloudserver in je huis neerzet. Dat klinkt uitdagender dan dat het is, want met bijvoorbeeld een MyCloud Home is dit binnen enkele minuten geregeld.

Deze externe harde schijf wordt geleverd met de benodigde software waardoor jij overal ter wereld bij je eigen opslag kunt. Ook zorgt deze software voor automatische backups van je foto’s, zodat je je daar ook geen zorgen over hoeft te maken.

Het grote voordeel van deze oplossing is dat je alles in eigen beheer hebt en je dus ook geen zorgen hoeft te maken over privacy-problemen. Maar er zitten flink wat nadelen aan deze oplossing. Zo is de aanschafprijs niet mals. In eerste opzicht zou je voor minder dan 200 euro klaar moeten zijn, maar in de praktijk is dat geen goede oplossing.

Onder de 200 euro is er alleen keuze uit basismodellen. Deze werken met slechts 1 harde schijf. Dat betekent dat er maar één ding fout hoeft te gaan en je bent al je data kwijt. Dat risico wil je niet lopen, waardoor je dus naar duurdere modellen met RAID-configuraties moet kijken. Die maken gebruik van twee harde schijven die elkaar als het ware overbodig maken. Als er bij deze apparaten een harde schijf kapot gaat, heeft de ander de data nog. De kans dat twee schijven tegelijk falen is erg klein.

Nog een nadeel is dat deze dingen over het algemeen niet de snelheden kunnen halen die je van een cloudopslagdienst wel kunt verwachten. Kortom, je moet niet alleen een hoge aanschaf accepteren, maar ook inleveren op de gebruikservaring. En als je kijkt naar de prijzen, dan kun je in veel gevallen het duurste abonnement bij verschillende cloudopslagdiensten voor 2 jaar afnemen om quite te spelen.

Door het bos van cloudopslagdiensten kun je al snel de bomen niet meer zien. En dat is niet erg, want wat blijkt: de beste optie is degene die je recht voor je neus hebt. Met andere woorden: de maker van het besturingssysteem van jouw smartphone heeft de beste en simpelste oplossing al voor je klaarstaan. Waarom? Omdat deze in de meeste gevallen de beste integratie hebben met jouw mobiel.

Leon Seiber/Unsplash

Apple iCloud

Heb een iPhone, dan is iCloud is de beste optie waar je voor kunt gaan. Het is een kwestie van een abonnement kiezen en alles is automatisch voor je geregeld.

Als je hiervoor kiest heb je niet eens door dat je te weinig opslag op je telefoon hebt. Apple heeft de integratie zo gemaakt dat het elke foto automatisch naar iCloud uploadt en vervolgens na een bepaalde periode van jouw iPhone verwijderd wordt. De foto blijft gewoon zichtbaar in je galerij en op alle andere Apple-apparaten die je hebt. Wil je hem gebruiken of bewerken, dan zal het apparaat pas weer de foto downloaden.

Een bijkomend voordeel is ook dat je je nooit zorgen hoeft te maken over compatibiliteitsproblemen. Iets wat bij externe aanbieders nog wel eens het geval kan zijn. Niet elke cloudopslagdienst accepteert namelijk Live-foto’s of video’s. Ook kun je de iCloud-opslag gebruiken voor het delen van bestanden op alle (Apple-)apparaten die je hebt.

Apple is - verrassend genoeg - niet duurder dan andere aanbieders van cloudopslag. Standaard krijg je een ietwat karige 5 GB gratis. Upgraden naar 200 GB kost je 2,99 euro per maand. En 2 TB krijg je voor 9.99 euro per maand.

iCloud opslag wordt niet alleen gebruikt voor foto’s maar ook voor bijvoorbeeld de back-up van je iPhone en Whatsapp. De gratis 5 GB zal voor veel mensen al amper genoeg zonder dat er foto’s op opgeslagen worden. Upgraden naar een betaald abonnement is voor veel iPhone-bezitters dus al snel een must. Maar gelukkig kun je een abonnement van 200 GB of meer met familieleden delen, waardoor je de kosten ook zou kunnen splitten.

Google Photos

Voor de Android-gebruikers is Google Photos de beste oplossing. Het werkt ongeveer op dezelfde manier als iCloud op de iPhone, met als extra voordeel dat de eerste 15 GB gratis zijn. Maar let wel op, want die 15 GB wordt gedeeld met de andere opslag die je bij Google gebruikt. Onderdeel hiervan is ook je Gmail, dus de kans is groot dat deze opslagruimte heel snel vol zit.

Waar je wel rekening mee moet houden bij Google Photo’s is dat Google alle foto’s analyseert en ze doorzoekbaar maakt op bijvoorbeeld locaties en personen. Het bedrijf zegt dat het hierbij privacy geen schendt, maar we kunnen ons prima voorstellen dat je het niet prettig vindt dat Google door je foto’s neust. (Apple doet dit overigens ook, en zegt hierbij ook dat het zelf geen inzicht heeft in de data die wordt geanalyseerd).

Google vraagt 1,99 euro per maand voor 100 GB, 200 GB kost 2,99 euro en 2TB kost, net als bij Apple, 9,99 euro per maand. In tegenstelling tot iCloud kan de foto-opslag niet gedeeld worden met anderen.

Microsoft OneDrive

Mocht je al een abonnement bij Microsoft hebben (bijvoorbeeld op Office 365), dan kun je ook OneDrive gebruiken. Integratie gaat wat stroever dan met de bovengenoemde pakketten, maar foto’s worden automatisch naar OneDrive geüpload na het maken. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je kiekjes verliest. Ook kun je relatief zeker zijn van je privacy en de veiligheid van je foto’s, omdat Microsoft op dit gebiedt uitblinkt.

Joshua Gresham/Unsplash

De eerste 5 GB zijn gratis. Heb je meer nodig, dan kun je kiezen voor 100 GB voor 20 euro per jaar, of je kunt een Microsoft 365 abonnement nemen vanaf 69 euro per jaar. In dat laatste geval krijg je minimaal 1 TB tot je beschikking en heb je ook direct toegang tot alle Office-apps. Hier vind je de verschillen tussen de abonnementen.

iDrive

Wil je liever niets met de techgiganten te maken hebben en wil je voor een prikkie gewoon simpele cloudopslag tot je beschikking hebben, kijk dan eens naar iDrive.

De app kun je uit de App Store of Play Store downloaden, en vanuit daar krijg je direct 10 GB gratis. Upgraden kan naar 100 GB voor 3,99 euro per jaar, of naar 5 TB voor 59,99 per jaar.

iDrive biedt overigens geen uitgebreide functies, maar slaat gewoon de foto’s en video’s online op nadat jij ze gemaakt hebt. Je kunt ze vanaf meerdere apparaten benaderen en je kunt door middel van een tijdlijn zelfs verwijderde foto’s terugvinden en herstellen.

Amazon Photos en Adobe Creative Cloud

Als laatste willen we nog even Amazon Photos en Adobe Creative Suite aanhalen.

Amazon Photos is een extra functionaliteit die je bij een Prime-abonnement krijgt. Amazon biedt Prime-leden oneindige opslag voor foto’s, maar slechts 5 GB ruimte voor video’s. Heb je geen Prime, dan kun je van de gratis 5 GB upgraden naar ongelimiteerde opslag voor 2 euro per maand, maar dan kun je net zo goed Prime nemen, want dat kost slechts 3 euro per maand.

Adobe biedt ook opslag bij een abonnement op een van de apps. Dus als je bijvoorbeeld al Lightroom gebruikt om je foto's te bewerken, zou je cloudopslag kunnen inzetten om een backup van je foto's te maken. Het nadeel van deze oplossing is dat het vooral voor professionals bedoeld is die met de Adobe-apps werken. Foto’s worden namelijk niet standaard vanuit de galerij geïmporteerd naar de cloud, dat moet handmatig. Ook zijn ze alleen makkelijk te bereiken vanuit de apps. Echt goedkoop is het ook niet. Je krijgt bijvoorbeeld bij een abonnement op Lightroom Mobile 40 GB voor 2 euro per maand en kan dit stapsgewijs upgraden naar 1 TB voor 10,49 euro per maand.

LEES OOK: 10 manieren om het meeste uit de accuduur van je iPhone te halen