• Om te voorkomen dat de batterij van je iPhone snel leegloopt, moet je de helderheid van het scherm verminderen en apps die op de achtergrond actief zijn uitschakelen.
  • Als je je iPhone op een gematigde en stabiele temperatuur houdt, gaat de batterij ook langer mee.
  • Hier zijn tien tips die je kunt gebruiken om de batterij van je iPhone bij elke oplaadbeurt optimaal te benutten.
  • Lees ook: 3 manieren om je contacten over te zetten van een iPhone naar een Android-telefoon.

Een lege iPhone-batterij is in het beste geval een ergernis. In het ergste geval kan een lege iPhone je in een benarde situatie brengen, je essentiële informatie ontnemen of nog erger.

Als je de batterij van een nieuwe iPhone volledig oplaadt, kun je er ongeveer 24 uur mee doen, ervan uitgaande dat je hem de hele dag matig gebruikt. Maar video’s streamen, lange FaceTime-gesprekken voeren, foto’s maken en gamen trekken de batterij veel sneller leeg. En een verrassend groot deel van de gebruiksduur van de batterij wordt opgeslokt door apps die op de achtergrond actief zijn, meestal zonder dat jij daar iets van merkt.

Als je iPhone het niet zo lang lijkt te volhouden als zou moeten, zijn hier tien gewoonten die je helpen stroom te besparen.

Houd bij welke apps de meeste stroom verbruiken

Eerst moet je nagaan welke apps momenteel de stroom verbruiken. Dit is een goed startpunt, omdat het je laat weten welke apps je moet vermijden om stroom te besparen, en misschien zelfs welke je helemaal moet verwijderen.

Open de Instellingen-app van je iPhone, tik op 'Batterij', en je vindt een lijst met welke apps de afgelopen dag het meeste stroom hebben verbruikt. Je kunt ook de gezondheid van je batterij controleren. Dit geeft aan hoeveel energie een volle lading nog kan bevatten.

Het batterijmenu op een iPhone. Foto: William Antonelli/Insider
Het batterijmenu op een iPhone. Foto: William Antonelli/Insider

Schakel de Energiebesparingsmodus in

Als je iPhone minder dan 20 procent is opgeladen, biedt hij aan om de spaarstand in te schakelen. Maar als je zoveel mogelijk energie wilt besparen, kun je overwegen om de spaarstand nog eerder in te schakelen. Je vindt de spaarstand in het batterijmenu dat hierboven is getoond.

De spaarstand vermindert de helderheid van je scherm, zorgt ervoor dat het scherm sneller uitschakelt en ververst achtergrond-apps minder vaak. Als de spaarstand is ingeschakeld, ontvang je bijvoorbeeld geen e-mails meer. En als je 5G-internet gebruikt, wordt je waarschijnlijk teruggezet op 4G.

Je kunt zien of je iPhone in de spaarstand staat door naar de batterijbalk te kijken. Als die geel is, is de spaarstand ingeschakeld.

Verlaag de helderheid

De helderheid van het scherm is een van de grootste batterij-killers. De helderheid verlagen is een snelle manier om stroom te besparen.

Veeg omlaag vanaf de rechterbovenhoek van het scherm om je 'Control Center' te openen en sleep je vinger omlaag over de helderheidsmeter om deze te verlagen.

Swipe om de helderheid te verlagen. Foto: William Antonelli/Insider
Swipe om de helderheid te verlagen. Foto: William Antonelli/Insider

Je kunt ook 'Auto-Brightness' inschakelen, die de helderheid voor je verhoogt en verlaagt afhankelijk van hoeveel licht er in de buurt is. Je vindt deze optie door 'Instellingen' te openen, te tikken op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Weergave en tekstgrootte'.

Maak verbinding met Wi-Fi of zet de vliegtuigmodus aan

In het verleden was het algemeen bekend dat Wi-Fi ten koste ging van je batterij. Maar tegenwoordig verbruikt Wi-Fi minder energie dan een mobiele dataverbinding.

Om stroom te besparen tijdens het internetten, maak je verbinding met een Wi-Fi-signaal. En probeer zo lang mogelijk op hetzelfde Wi-Fi-signaal te blijven. Als je iPhone steeds op zoek is naar een nieuwe verbinding, gaat dat ten koste van je batterij.

Snelle tip: als je wilt voorkomen dat je iPhone naar Wi-Fi-signalen zoekt als je geen verbinding hebt, kun je dit uitschakelen in het Wi-Fi-menu.

Gebruik je helemaal geen internet, dan kun je overwegen om de vliegtuigmodus in te schakelen. Hierdoor wordt je iPhone volledig afgesloten van alle draadloze signalen, waardoor de meeste apps niet meer werken, maar de batterij wel minder snel leeg raakt.

Vermijd apps die veel stroom verbruiken

We weten allemaal hoe leuk games als Genshin Impact kunnen zijn. Maar als je batterij bijna leeg is, moet je de drang om te spelen toch echt weerstaan.

Apps die meer rekenkracht van je telefoon vragen, zoals video-editors of games met geweldige graphics, verbruiken veel stroom. Als je stroom wilt besparen, kun je het beste apps gebruiken die niet veel gegevens hoeven te laden of die voornamelijk op tekst zijn gebaseerd. 

Dit geldt ook voor de camera van je iPhone. Hoewel het niet zo intensief is als sommige apps, trekt het voortdurend maken van foto's of video's je batterij leeg. FaceTime is nog erger, omdat het zowel jouw video als die van iemand anders moet laden.

Als je niet zeker weet welke apps veel stroom verbruiken, kun je het eerder genoemde Batterij-menu raadplegen.

Schakel Locatievoorzieningen uit

Sommige apps houden nauwlettend bij waar je bent en waar je naartoe gaat, zelfs als je ze niet gebruikt. Ze doen dit via een proces dat 'Locatievoorzieningen' wordt genoemd, en hoewel het onopvallend is, kan het kostbare hoeveelheden batterijvermogen kosten.

Als je Locatievoorzieningen wilt bewerken, open je 'Instellingen', tik je op 'Privacy', en vervolgens op 'Locatieservices'. Van hieruit kun je de locatiebepaling van alle apps in één keer uitschakelen, of elke app een voor een bewerken. Hoe meer je beperkt, hoe minder stroom die apps zullen gebruiken.

Je kunt locatievoorzieningen voor alle apps uitzetten, of ze een voor een bewerken. Afbeelding: William Antonelli/Insider
Je kunt locatievoorzieningen voor alle apps uitzetten, of ze een voor een bewerken. Afbeelding: William Antonelli/Insider

Beperk het aantal meldingen dat je krijgt

Meldingen verbruiken processorkracht, zorgen ervoor dat apps vaker op de achtergrond draaien en laten je scherm herhaaldelijk oplichten. Door het aantal meldingen dat je ontvangt te beperken, bespaar je meer stroom dan je denkt.

Open de 'Instellingen' en tik op 'Meldingen' om te beheren hoe meldingen op jouw telefoon worden weergegeven. Je krijgt ook een lijst met alle apps die meldingen gebruiken en je kunt op elke app tikken om de werking van de meldingen te wijzigen.

Schakel op zijn minst 'Banners en Geluiden' uit voor de meeste van hen. Dit zijn de soorten meldingen die de meeste energie verbruiken.

Schakel de donkere modus in

Dit werkt niet voor elke iPhone, maar als je iPhone een OLED-scherm heeft, zal de donkere modus stroom besparen.

De iPhone-modellen met OLED-schermen zijn:

  • iPhone X 
  • iPhone XS en iPhone XS Max 
  • iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max 
  • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max

Als je een van deze iPhones hebt, open je de 'Instellingen' en tik je op 'Weergave en helderheid'. Onder 'Uiterlijk' selecteer je de optie 'Donker'.

Je kan de donkere modus ook automatisch activeren, bijvoorbeeld als de zon ondergaat. Afbeelding: William Antonelli/Insider
Je kan de donkere modus ook automatisch activeren, bijvoorbeeld als de zon ondergaat. Afbeelding: William Antonelli/Insider

Ontkoppel externe Bluetooth-apparaten

Ook al is het maar een klein apparaat, een Bluetooth-apparaat op je iPhone aansluiten kost extra stroom. Als je stroom probeert te besparen, kan je het beste je draadloze hoofdtelefoon en Apple Watch loskoppen.

Om snel elk apparaat in één keer te ontkoppelen, open je het Bluetooth-menu in je Instellingen-app. Hierdoor stopt je iPhone ook met zoeken naar nieuwe Bluetooth-signalen, waardoor je nog meer stroom bespaart.

Houd je iPhone op een stabiele temperatuur

De batterij van je iPhone is gevoelig voor temperatuur. Als jouw telefoon te warm of te koud wordt, zal je batterij sneller leeg raken. In zeer koude omgevingen is het niet ongebruikelijk dat een iPhone er plotseling mee ophoudt, zelfs als de batterij voor 50 procent is opgeladen.

Houd je iPhone uit de buurt van temperaturen onder het vriespunt. En als het buiten warm is, moet je nog voorzichtiger zijn. Je iPhone warmt altijd op tijdens het gebruik; wanneer er sprake is van een warme omgevingstemperatuur kan hij makkelijker oververhit raken zonder dat je het doorhebt.

Als je iPhone vanwege de temperatuur uitschakelt, raak dan niet in paniek. Breng hem naar een plek met een gematigdere temperatuur en sluit hem aan op een oplader. Hij zou dan snel weer aan moeten gaan.

LEES OOK: iPhones moeten andere apparaten kunnen opladen via het scherm, blijkt uit een patentaanvraag van Apple