Jan Willem Smeenk zet zijn technische achtergrond graag in om de wereld te verbeteren. Zoon Ollie is uit hetzelfde hout gesneden.

Toen Jan Willem Smeenk in 1998 de gelegenheid kreeg naar Tanzania te emigreren, hoefde hij niet lang na te denken. Het hele gezin – inclusief zoon Ollie van 4 jaar en dochter Rosita van 10 weken – vertrok naar Dar es Salaam.

Jan Willem had daar als taak om de grootste universiteit van het land op het internet aan te sluiten. Vanuit het niets werd een state of the art netwerk aangelegd: er kwam een satelliet op het dak en naar alle werkplekken en het rekencentrum werd glasvezel getrokken. Dankbaar werk. Acht jaar later, toen het gezin remigreerde naar Nederland, had elke leerling toegang tot een eigen computer met internetaansluiting.

Bij terugkomst in Nederland ging de ondernemer experimenteren met het nieuwe Internet of Things. Met succes. Inmiddels is zijn onderneming SODAQ uitgegroeid tot een vijftienkoppig bedrijf. Het verkoopt niet alleen IoT-onderdelen, maar adviseert ook organisaties over de slimme inzet van IoT. Dat heeft al heel wat fraaie IoT-projecten opgeleverd, waaronder een gps-tracker voor neushoorns in wildlife-parken.

IoT Challenge

In september behoorde SODAQ tot een van de tien winnende startups van de Vodafone IoT Challenge. Het doel van deze Challenge is het oplossen van serieuze vraagstukken door de inzet van het Internet of Things. Vodafone vroeg tien grote organisaties om een vraagstuk te delen. Startups en scale-ups konden er vervolgens oplossingen voor aandragen. Uit 267 aanmeldingen werden 40 jonge, veelbelovende bedrijven geselecteerd uit meer dan 15 verschillende landen.

Vodafone-IoT-starter-kit

SODAQ werd tijdens de Vodafone IoT Challenge geselecteerd door de Nederlandse politie en helpt die inmiddels bij het opsporen van illegale lozingen in oppervlaktewater, bijvoorbeeld door drugslabs. In Amsterdam worden in november de eerste metingen verricht om watervervuiling te signaleren.

Het idee? Burgers het benodigde gereedschap geven – een IoT-sensor die een fractie kosten van andere modellen – zodat zij zelf het grondwater in hun omgeving kunnen meten en de politie op afstand kan monitoren of er illegale lozingen plaatsvinden. Het project zorgt in de maatschappij voor een versterkte betrokkenheid bij het milieu, IoT verbindt mensen, aldus de politie.

Groene fietsroutes in kaart brengen

Ook helpt SODAQ de provincie Utrecht om de luchtkwaliteit te monitoren. De manier waarop is verrassend: sensoren voor het meten van fijnstof en luchtkwaliteit worden aan het stuur van fietsen bevestigd. De eerste tien testfietsen rijden inmiddels rond.
Ze sturen elke tien seconden actuele meetgegevens door naar een realtime luchtkwaliteitkaart op dashboard.dataplatform.nl. Voor het einde van het jaar zullen alle fietskoeriers van Greenspeed van luchtkwaliteitmeters worden voorzien.

Bovendien zal de meetsoftware gratis te downloaden zijn voor iedereen. “Elke Nederlander zal daardoor – na aanschaf van wat standaard-hardware-onderdelen zoals de Vodafone Starter Kit en twee luchtkwaliteitsensoren, in 2019 zijn of haar fiets kunnen ombouwen tot een rijdend IoT-meetinstrument”, zegt Ollie. “Hij of zij werkt vervolgens actief mee aan een landelijke kaart van de actuele luchtkwaliteit op fietsroutes.”

Binnen 10 minuten zelf aan de slag met IoT

De meetkastjes aan de fietsen zijn gebaseerd op een ander vernieuwend project van SODAQ: samen met Vodafone ontwikkelde het bedrijf de Vodafone IoT Starter Kit. Dat is een startpakket dat 225 euro kost en waarmee iedereen binnen tien minuten de mogelijkheden van IoT zelf kan ontdekken. Een totaaloplossing. Het unieke van SODAQ is dat het bedrijf en de meetinstrumenten biedt én een platform waar gebruikers deze data kunnen verwerken.

Dochter Rosita Smeenk legt het in een video uit: na installatie zendt je persoonlijke IoT-device elke vijf minuten automatisch een nieuwe temperatuurmeting naar je eigen playground op het AllThingsTalk Maker Platform. Je kunt online in de gaten houden of de batterij voldoende stroom heeft. Zo niet, dan laad je hem weer op met het bijgeleverde zonnepaneeltje.

Zelf aan de slag

Als je de smaak te pakken krijgt, kan je zelf gaan bouwen (video’s). Je kunt zelf nieuwe sensoren aansluiten en de IoT-device uit de Starter Kit eenvoudig programmeren met bestaande Arduino-software en -bibliotheken. Ook kun je natuurlijk altijd een Vodafone IoT-expert in de arm nemen die je snel op weg helpt en samen met jou kijkt naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Lees hier mee over de Vodafone IoT Challenge. Dit is het dertiende artikel in een reeks over IoT in samenwerking met Vodafone.

Bij Vodafone draait het Internet of Things niet alleen om things, maar vooral om mensen en de dingen die zij ermee doen. Of het nu gaat om slimmer en efficiënter werken, kosten besparen in je dagelijkse productie of een disruptief product lanceren: het Internet of Things van Vodafone maakt het mogelijk. Begin vandaag nog op Vodafone.nl/iot.

Lees ook: Simpel, maar briljant: een vuilnisbak die zegt dat-ie vol is – deze Gelderse ondernemer heeft er internationaal succes mee