Het aantal banen en vacatures is in het derde kwartaal van dit jaar fors gestegen, na de coronaklap van het tweede kwartaal.

Vooral in de zorg, zakelijke dienstverlening en handel staan veel vacatures open.

Tegelijk zorgt de coronacrisis voor een oplopende werkloosheid, waardoor de spanning in de arbeidsmarkt toeneemt.

De arbeidsmarkt is wat opgekrabbeld na de enorme coronaklap van het tweede kwartaal. In de afgelopen periode kwamen er een recordaantal van 164.000 banen bij en ook het aantal vacatures nam toe, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De recordstijging van het aantal mensen met een baan volgt op een recorddaling. In het tweede kwartaal van het jaar verdwenen nog 297.000 banen. Het CBS noemde dat “een ongekende afname”.

Eind september was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot 216.000, 16.000 meer dan een kwartaal eerder.

De meeste vacatures stonden open in de handel, zorg en zakelijke dienstverlening. Samen waren die bedrijfstakken goed voor de helft van het aantal openstaande vacatures.

Lees ook op Business Insider

Bron: CBS
Bron: CBS

In de bovenstaande tabel is ook te zien dat het aantal vacatures in onder meer de commerciële vastgoedbranche, landbouw, cultuur- en recreatiesector relatief laag is.

Het CBS merkt verder op dat de uitzendbranche nauwelijks lijkt te herstellen van de coronaklap in het tweede kwartaal. Toen daalde het aantal banen in de sector met bijna 16 procent. De afgelopen periode steeg het aantal met 17.000 uitzendkrachten en dat komt neer op 2,6 procent.

Lees ook: Dit verdien je met een financiële of administratieve baan: van boekhouder tot CFO, en van receptionist tot management assistent

Aantal werklozen 70.000 hoger in derde kwartaal

Hoewel het aantal vacatures in het derde kwartaal wat herstelde, liep het aantal werklozen sneller op. Daardoor is de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal verder gedaald tot 51 vacatures per 100 werklozen. Een kwartaal eerder waren dat er nog 57.

Het aantal werklozen groeide in het derde kwartaal met 70.000 naar 419.000. Dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking.

Dat komt volgens CBS vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk.

LEES OOK: De best betaalde startersbaan in de financiële sector levert in Nederland €65.000 op – elders in Europa verdien je meer