• Terwijl de meeste grootbanken het met steeds minder personeel doen, kun je met een financiële achtergrond nog altijd prima verdienen.
  • In Nederland is een startersbaan als ‘belegingsanalist’ het best betaald: gemiddeld 65.500 euro bruto per jaar.
  • De best betaalde startersbaan in de Europese financiële sector is met ruim 102.000 euro per jaar te vinden in Zwitserland.

Het beeld op de arbeidsmarkt bij financiële bedrijven is heel divers. Waar grootbanken grosso modo afslanken wat betreft de personeelsaantallen, is er bij opkomende fintechbedrijven vaak juist vraag naar nieuw personeel.

Met een financiële achtergrond kun je per saldo nog altijd aardig verdienen, ook als je net op de arbeidsmarkt komt. Dat blijkt uit een onderzoek van Moneytransfers.com, een vergelijkingssite voor internationale betalingen.

Op basis van gegevens van de beoordelingssite voor werkgevers Glassdoor maakte Moneytransfers een overzicht van de best betalende banen voor jonge financiële specialisten.

Het overzicht is te vinden in de infographic hieronder.

In Nederland verdien je volgens dit lijstje als startende finance professional het meest als ‘beleggingsanalist.’ Te weten: gemiddeld 65.527 euro bruto per jaar.

Als beleggingsanalist volg je bijvoorbeeld de financiële prestaties van beursgenoteerde bedrijven in bepaalde sectoren of landen om te bepalen of aandelen aantrekkelijk zijn om in te beleggen.

Goed betaalde startersbanen in Zwitserland, Liechtenstein en Luxemburg

In sommige Europese landen kun je als startende financieel specialist nog meer verdienen dan in Nederland. In Zwitserland zelfs meer dan 100.000 euro per jaar en in Liechtenstein en Luxemburg ook nog altijd ruim 78.000 euro.

De best betaalde startersbaan in Zwitserland is weggelegd voor een ‘finance associate’. Die maakt volgens de website Jobhero financiële rapporten op en stelt budgetten vast. Ook geeft een ‘finance associate’ advies over belastingprocedures en handelt hij of zij betalingen af.

Lees ook op Business Insider

In Liechtenstein kan je als auditor, oftewel accountant, direct na je afstuderen 78.774 euro gaan verdienen. Je bent dan verantwoordelijk voor de financiële controle van jaarverslagen, jaarrekeningen en andere financiële documenten, zo blijkt uit een functieomschrijving van de website vacatures.nl.

In Luxemburg ben je, net als in Nederland het beste af als beleggingsanalist met een startsalaris van 78.459 euro. In Denemarken verdien je het meest als financieel analist.

Financieel analist is best een breed begrip, blijkt uit een omschrijving op de site Carrièretijger. Want de financieel analist “onderzoekt de financieel-economische situatie van een bedrijf, waarbij hij niet alleen naar het bedrijf kijkt, maar ook naar de omgeving.”

Het gaat dan bijvoorbeeld om het inschatten van de gevolgen voor een onderneming als de concurrentie een nieuw product op de markt brengt, zestigplussers meer geld te besteden krijgen of de euro steeds sterker wordt.

LEES OOK: Deze 100 banen zijn populair bij afgestudeerden – vooral traineeships doen het goed