Entry Level Consultant bij Oliver Wyman was het afgelopen jaar de populairste vacature onder jonge Nederlandse professionals, zo blijkt uit de jaarlijkse top 100 van vacatureplatform Magnet.me.

Het beroep consultant is sowieso flink in populariteit gestegen en heeft de sector Fast Moving Consumer Goods (FMCG) van de troon gestoten. In de top 100 van meest populaire banen onder jongere hoogopgeleide werknemers staan maar liefst 33 vacatures voor consultants.

“Als startende consultant werk je projectmatig voor verschillende opdrachtgevers in allerlei sectoren, waarbij je leert om in korte tijd problemen op te lossen voor de klant”, zegt mede-oprichter Laurens van Nues van Magnet.me daarover. “Met die ervaring op zak word je gezien als een interessante hire door veel andere werkgevers, dus ik snap dat young professionals daar enthousiast van worden.”

Na consultancy is de sector voor consumentengoederen – denk aan banen bij multinationals als Unilever, Nestlé, en Kraft Heinz – nog altijd het populairst, gevolgd door de IT.

Ook de Europese Unie heeft aan populariteit gewonnen. Er staan zes vacatures van WerkenbijdeEU in de top 100 en dat is daarmee samen met Unilever de populairste werkgever. Het gaat daarbij onder meer om traineeships bij het Europees Parlement en bij de Europese Centrale Bank.

Bron: Magnet.me
Bron: Magnet.me


Magnet.me constateert verder dat het Amerikaanse consultancybureau Oliver Wyman afgelopen jaar weliswaar de baan aanbod waarop de meeste sollicitaties binnenkwamen, maar dat de top-10 verder gedomineerd wordt door Nederlandse bedrijven.

Zeven van de tien populairste vacatures waren te vinden bij Nederlandse bedrijven als Unilever, Pon, Philips en PostNL. In 2020 waren er nog maar drie unieke Nederlandse werkgevers terug te vinden in de top-10.

"De top tien banen is dit jaar ontzettend divers", stelt Van Nues. "We zien banen uit verschillende sectoren en bij veel unieke werkgevers. Zo hebben young professionals wat te kiezen."

De populariteit van een baan wordt gebaseerd op hoe vaak gebruikers van Magnet.me een vacature liken en daar vervolgens ook op solliciteren. Er werden vorig jaar in totaal 73.000 vacatures op het platform geplaatst.

LEES OOK: Klimaatbanen: groot tekort aan technische vaklui in de bouw voor isolatie, zonnepanelen en warmtenetten