• Grote multinationals zoals Unilever, ABN Amro en Shell blijven populair onder hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt.
  • Dat blijkt uit de Top 100 van meest populaire banen van 2020 van platform Magnet.me.
  • De interesse voor banen bij de overheid is sterk toegenomen.

Trainee in het Digital Analytics Future Leaders Programme van Unilever. Een behoorlijke mondvol, maar volgens banenplatform Magnet.me ook de meest felbegeerde baan in Nederland onder hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt. Woensdag presenteerde het banenplatform de Top-100 populairste banen van 2020 onder studenten en young professionals.

Hieronder geven we het overzicht van de top 25. Daar is duidelijk te zien dat grote bedrijven, zoals Unilever, ABN Amro, PostNL en Shell dominant zijn in de bovenste regionen.

De meest gewilde overheidsbaan voor jonge professionals is trainee bij de Europese Centrale Bank. Verder valt op dat een aantal snel groeiende, digitaal gerichte bedrijven ook hoog scoort. Dat geldt bijvoorbeeld voor bloomon, WeTransfer en Picnic.

Magnet.me meet de populariteit van vacatures aan de hand van het aantal likes die ze krijgen in de applicatie en aan het aantal werkzoekenden dat besluit te solliciteren.

Volgens het banenplatform werden in 2020 in totaal 73.000 vacatures op Magnet.me geplaatst.

Wat opvalt in deze lijst, is vooral de schijnbare impact van de coronacrisis. Zo is de populariteit van overheidsbanen ten opzichte van de ranglijst van 20219 verdubbeld. Datzelfde geldt ook voor de populariteit in de logistieke en consumentengoederensector (Fast-moving consumer goods, FMCG). Daarentegen daalde de populariteit van de retailsector met veertig procent.

Aantal banen per sector binnen de 'Top-100 populairste banen' in 2019 en 2020. Bron: Magnet.me
Aantal banen per sector binnen de 'Top-100 populairste banen' in 2019 en 2020. Bron: Magnet.me

'Coronacrisis heeft merk overheid versterkt'

De verandering in populariteit van bepaalde banen op het platform is niet vreemd, zegt co-founder Vincent Karremans van Magnet.me in een persbericht. "De sterke stijging in populariteit van overheidsbanen en banen in de logistiek en tegelijkertijd een daling van het aantal banen in de retailsector lijken een direct gevolg te zijn van corona."

Volgens Karremans heeft de zichtbare rol van de overheid in het afgelopen jaar, een baan als ambtenaar in aanzien laten stijgen. "In onzekere tijden wordt de overheid als werkgever immers aantrekkelijker. Bovendien hebben we dit jaar bij uitstek een sterke overheid gezien, wat ook het werkgeversmerk van de overheid versterkt.”

Ook gewoon minder vacatures in getroffen sectoren

De verschuiving in populariteit van bepaalde banen heeft uiteraard ook te maken met de situatie op de arbeidsmarkt. Zo signaleerde vacaturesite Indeed afgelopen december al dat het aantal vacatures in Nederland met 16 procent is afgenomen afgelopen jaar.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt ook dat vooral de zwaarst getroffen sectoren, zoals de horeca en toerisme, de last dragen van de coronacrisis. Datzelfde geldt ook voor winkelbedrijven die kampen met gedwongen sluitingen.

Openstaande vacatures in Nederland in het 2e en 3e kwartaal van 2020. Bron: CBS
Openstaande vacatures in Nederland in het 2e en 3e kwartaal van 2020. Bron: CBS

[activecampaign form=20]

LEES OOK: IT’ers zijn nog altijd gewild: bekijk hier wat je verdient in 9 populaire IT-functies