• Unilever zou in China aanspraak kunnen maken op een goedkope lening van banken, meldt persbureau Reuters.
  • Het geld is bedoeld om de negatieve gevolgen van het coronavirus te beperken. De Chinese regering stelde daarvoor 300 miljard yuan beschikbaar.
  • Ook andere bedrijven zoals het Amerikaanse 3M kunnen zo’n lening krijgen. Niet duidelijk is of ze van de mogelijkheid gebruik zullen maken.

De Chinese tak van levens- en voedingsmiddelenconcern Unilever is een van de bedrijven die een goedkope lening kunnen krijgen vanwege het nieuwe coronavirus. Dat meldt het Britse persbureau Reuters dat documenten daarover inzag.

Chinese banken bieden die leningen aan om bedrijven te helpen die mogelijk last hebben van de uitbraak van de ziekte. De Chinese regering stelde daarvoor 300 miljard yuan beschikbaar.

Niet alleen het Nederlands-Britse bedrijf komt in aanmerking, ook andere grote bedrijven als het Amerikaanse industrieconglomeraat 3M kunnen zo’n lening krijgen. De leningen, die zijn bedoeld om de negatieve gevolgen van het coronavirus voor bedrijven te beperken, worden verstrekt tegen lage rentetarieven. Beijing heeft miljarden euro’s voor de regeling uitgetrokken.

Niet duidelijk of Unilever gaat lenen

Niet duidelijk is of Unilever en andere bedrijven daadwerkelijk een lening zullen aanvragen. Banken in het financieel centrum Shanghai hebben lijsten gekregen van bedrijven die in aanmerking komen. Een bankier die een lijst onder ogen kreeg zag daar 194 bedrijven op staan, waaronder restaurants en vastgoedbedrijven.

Sinds de uitbraak van het virus ligt het openbare leven in een groot deel van China stil, waardoor er weinig wordt gekocht en verkocht. Bedrijven hebben daarnaast te maken met werknemers die na de vakantie rond Chinees Nieuwjaar vanwege de uitbraak van het virus niet terug kunnen keren naar hun werk.

De Nederlandse overheid is vooralsnog niet van plan ondernemers die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen te hulp te schieten. Volgens het kabinet valt dit onder het ondernemersrisico. “Hoort er ook bij, helaas”, zei minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

Lees meer over het coronavirus:

Lees ook op Business Insider