• Het dodental van het coronavirus is in een dag met 200 personen gestegen door een nieuwe meetmethode.
  • Het openbare leven in China heeft veel last van de impact van het virus.
  • Handelaren op een Chinese bloemenveiling in de provincie Yunnan dragen massaal mondkapjes.
  • In Europa buigen EU-ministers zich over maatregelen tegen het coronavirus.

Het coronavirus kostte al bijna 1.400 mensen het leven in de Chinese provincie Hubei. Er zouden in die provincie meer dan 48.000 mensen geïnfecteerd zijn.

In heel China ligt het aantal geïnfecteerde mensen al boven de 60.000, volgens cijfers van de Chinese overheid. Het virus met de officiële naam COVID-19 heeft zich inmiddels verspreid over 25 landen.

Het coronavirus dook voor het eerst op in Wuhan, de provinciehoofdstad van Hubei. Grote delen van de provincie gingen kort daarna op slot om besmettingen te voorkomen.

In Hubei is er een opvallende piek van het aantal sterfgevallen. Daar overleden 242 mensen in één dag tijd, volgens de laatste statistieken. Dat meldde het provinciebestuur woensdag. Dat hoge aantal sterftegevallen lijkt terug te voeren op een nieuwe registratiemethode om het virus vast te stellen.

Veel mensen in China blijven thuis nu het coronavirus rondgaat. Hoe het is om te werken in tijden van een virusuitbraak zie je op onderstaande foto van een bloemenveiling in Kunming, in de provincie Yunnan. Die stad ligt bijna 1.600 kilometer verwijderd van Wuhan, de stad waar de virusuitbraak startte.

De foto van de bloemenveiling biedt een opmerkelijk beeld van honderden handelaren die allemaal een mondkapje dragen. Een recente foto uit Shanghai toont daarentegen opvallend lege straten in deze normaal gesproken zeer drukke stad.

Lees ook op Business Insider

China ontslaat hoge functionarissen in provincie Hubei

De Chinese Communistische Partij neemt ondertussen maatregelen. Woensdag heeft de partij twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen vervangen die aan het hoofd stonden van de partijafdeling in Hubei en Wuhan, meldt staatspersbureau Xinhua.

Het gaat om Jiang Chaoliang, die tot voor kort als partijsecretaris optrad in Hubei en Ma Guoqiang, de partijchef van de afdeling in Wuhan.

Chaoliang wordt volgens berichten van Xinhua opgevolgd door de burgemeester van Shanghai, Ying Yong. Wang Zhonglin, partijhoofd van de stad Jinan, is door Beijing in Wuhan aangesteld.

EU-ministers buigen zich over het coronavirus

In Brussel buigen de EU-ministers van Volksgezondheid zich donderdag tijdens een speciaal beraad over het coronavirus. Ook minister Bruno Bruins is aanwezig bij de vergadering die om 10.00 uur begint.

De ministers zullen volgens de agenda “hun opvattingen uitwisselen over verdere noodmaatregelen en oplossingen bespreken voor bestaande uitdagingen om de verspreiding van de uitbraak binnen de EU te voorkomen.”

De EU-commissarissen Stella Kyriakidou (Volksgezondheid) en Janez Lenarčič (Crisismanagement) zijn eveneens present. Volgens EU-diplomaten is het goed om in gesprek te blijven, ervaringen uit te wisselen en daar lessen uit te trekken.

Volksgezondheid is een nationale bevoegdheid, en de lidstaten hebben verschillende zorgstelsels. In Nederland is er bijvoorbeeld ervaring met het plaatsen van patiënten in thuisquarantaine maar in andere landen niet. De lidstaten zijn zich bewust van zorgen bij de bevolking en willen de boodschap uitdragen dat de EU de zaak onder controle heeft, aldus EU-bronnen.

Sinds 28 januari is een zogeheten EU‑crisisresponsmechanisme (IPCR) in werking, waarbij de lidstaten en EU-instellingen al hun informatie delen, inclusief over getroffen maatregelen. Ook heeft het dagelijks EU-bestuur het mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) geactiveerd, waardoor lidstaten een beroep kunnen doen op geld en steun uit Brussel. Daar is door Londen en Parijs gebruik van gemaakt door elk een vliegtuig te sturen naar Wuhan voor de gezamenlijke repatriëring van EU-burgers, waaronder Nederlanders.

LEES OOK: 3.700 opvarenden zitten in quarantaine aan boord van cruiseschip Diamond Princess – zo ziet dat eruit