Uitzendconcern Randstad zag de vraag naar uitzendkrachten in het afgelopen kwartaal “marginaal” afnemen, als gevolg van de verslechterende economische omstandigheden. In Nederland kwam de groei van het concern in het derde kwartaal bijna tot stilstand.

Uitzendbureaus merken het als eerste als de economie verslechtert. Randstad-topman Sander van ‘t Noordende spreekt wel van een sterk financieel kwartaal. Zo kwam de totale omzet uit op ruim 7 miljard euro, een stijging van 12 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is boven de verwachtingen van marktkenners.

Nederland bleef achter doordat er vorig jaar tijdens de coronapandemie veel uitzendkrachten geleverd werden om te vaccineren, te testen en te helpen met bron- en contactonderzoek. Die omzet viel dit jaar weg, legt Van ‘t Noordende uit.

Wereldwijd leverde Randstad in het derde kwartaal een fractie minder uitzendkrachten dan vorig jaar. In de eerste twee weken van oktober is “een vergelijkbare, geleidelijke vertraging te zien”, zegt de topman in een toelichting op de kwartaalcijfers.

In onder meer de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Italië deed Randstad goede zaken, met groeicijfers van 9 procent of meer. Randstad kon afgelopen kwartaal opnieuw profiteren van de sterke dollar. Zonder dit gunstige valuta-effect zou de totale omzet met 7 procent zijn gestegen. De nettowinst ging afgelopen kwartaal met 16 procent omhoog tot 230 miljoen euro.

Randstad waagt zich niet aan een concrete prognose voor het huidige vierde kwartaal.

Beleggers reageerden vlak op de cijfers van Randstad. Het aandeel noteerde dinsdag op de beurs vrijwel onveranderd.

LEES OOK: Zzp’er wordt komende jaren aantrekkelijker dan uitzendkracht door vertraagde, nieuwe regelgeving, verwacht ING