• Techbedrijf Uber moet zich blijven houden aan de cao voor taxivervoer, zo heeft de rechtbank van Den Haag in een kort geding geoordeeld.
  • Volgens de rechter kan de minister (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) beoordelen voor wie een cao geldt en zijn daarbij geen wettelijke fouten gemaakt.
  • Uber kijkt nog of het in beroep wil gaan tegen de uitspraak, die het bedrijf zegt te betreuren.
  • Lees ook: Uber moet taxichauffeurs in dienst nemen, bepaalt de rechter in Nederland

Techbedrijf Uber, bekend van de gelijknamige taxi-app, moet zich blijven houden aan de cao voor taxivervoer. De rechtbank van Den Haag heeft in een kort geding geoordeeld dat de huidige cao niet tegen de regels is.

Het geding was door Uber aangespannen tegen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Volgens de rechter kan de minister beoordelen voor wie een cao geldt en zijn daarbij geen wettelijke fouten gemaakt.

Het ministerie kan cao’s algemeen bindend verklaren voor de hele sector, maar daarvoor moet wel een minimumpercentage van de werknemers in een sector werkzaam zijn bij bedrijven die betrokken waren bij de totstandkoming van de cao. Volgens Uber waren chauffeurs die bij platforms werken niet meegerekend. Daardoor zou de cao Zorgvervoer en Taxi niet representatief genoeg zijn.

Maar volgens de rechter is die beoordeling aan de minister en heeft die daarbij geen fouten gemaakt.

Uber hoopte door middel van deze rechtszaak via een alternatieve route onder de cao uit te komen. Er is al langer veel te doen om de cao-strijd die Uber voert. In een door vakbond FNV aangespannen rechtszaak kreeg Uber eerder te horen dat het chauffeurs in dienst moet nemen en volgens de taxi-cao moet betalen. Het bedrijf verzet zich daar fel tegen, omdat het leidt tot veel extra kosten.

Uber kijkt nog of het in beroep wil gaan tegen de uitspraak, die het bedrijf zegt te betreuren. "Het is moeilijk uit te leggen dat de chauffeurs niet meetellen voor de representativiteit van de cao, maar dat deze cao tegelijkertijd wel op hen van toepassing is. Dat wil de overgrote meerderheid van de chauffeurs helemaal niet", zegt een woordvoerder.

LEES OOK: Neelie Kroes lobbyde naar verluidt voor Uber, ondanks een direct verbod dat belangenverstrengeling moest voorkomen