• Uber moet in Frankrijk ongeveer 17 miljoen euro aan schadevergoeding en gederfde salarissen betalen aan een groep chauffeurs.
  • Een Franse rechtbank verwees in het vonnis naar een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie, dat oordeelde dat Uber-chauffeurs werknemers zijn.
  • Ook in Nederland is Uber in een langdurige juridische strijd verwikkeld over de vraag of chauffeurs die voor het bedrijf rijden, als werknemers moeten worden gezien.
  • Lees ook: Uber moet zich blijven houden aan de taxi-cao, oordeelt de rechter in kort geding

Uber is in Frankrijk veroordeeld tot het betalen van ongeveer 17 miljoen euro aan schadevergoeding en gederfde salarissen aan een groep chauffeurs die vond dat ze als werknemers hadden moeten worden behandeld in plaats van als zelfstandigen.

De advocaat van de 139 chauffeurs die de zaak aanspanden, spreekt van een “vrij historische beslissing”. Maar Uber heeft al aangegeven het er niet bij te laten zitten en beroep aan te tekenen.

De rechtbank verwees in het vonnis naar een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie uit 2020. Dat oordeelde toen dat Uber-chauffeurs beschouwd moeten worden als werknemers.

Volgens de rechter betekent dit onder meer dat Uber werkgerelateerde kosten voor zijn chauffeurs op zich zou moeten nemen zoals de aanschaf van een auto en brandstof.

Ook zou de onderneming, die in totaal zo'n 30.000 chauffeurs telt in Frankrijk, overuren moeten vergoeden.

Uber heeft in tal van landen te maken met soortgelijke rechtszaken. Ook in Nederland is de onderneming in een langdurige juridische strijd verwikkeld over de vraag of chauffeurs die voor het bedrijf rijden als werknemers moeten worden gezien.

In september 2021 bepaalde de rechtbank in Amsterdam in een door vakbond FNV aangespannen zaak dat dit wel zo is en dat Uber zich daarom ook aan de cao moet houden. Maar Uber ging in hoger beroep en hoeft de uitspraak nog niet te volgen totdat die verdere rechtsgang is afgehandeld.

LEES OOK: Uber stuurt verwarde passagiers instructies voor het openen van Tesla-deuren