• De activistische investeerder Paul Singer van Elliott Management is ingestapt als aandeelhouder bij Twitter.
  • Volgens persbureau Bloomberg stuurt Singer aan op het vertrek van Jack Dorsey, de mede-oprichter en CEO van het socialemediaplatform.
  • Elliott Management heeft kritiek op het functioneren van Dorsey, die ook CEO is bij betaalbedrijf Square.
  • Elliott werd in Nederland bekend vanwege de steun voor de overname van verfreus AkzoNobel door de Amerikaanse concurrent PPG.

Moet Twitter-oprichter Jack Dorsey voor de tweede keer zijn CEO-titel afstaan? Daar heeft het alle schijn van, nu het activistische hedgefonds Elliott Management een “aanzienlijk belang” in het socialemediabedrijf heeft genomen.

Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat Elliott aanstuurt op het vertrek van Dorsey. Ook zou de kersverse aandeelhouder vier directeuren hebben voorgedragen voor het bestuur van Twitter. Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering komen in elk geval drie bestuurszetels beschikbaar.

Elliott is in Nederland vooral bekend vanwege AkzoNobel. De aandeelhouder steunde de overnamepoging van het Amerikaanse PPG Industries, maar het toenmalige verf- en chemiebedrijf wist zijn belager buiten de deur te houden. Maar als gevolg van de strijd werd Akzo gesplitst.

Paul Singer nam ooit een Argentijns marineschip in

Grote man achter Elliott is Paul Singer. De 75-jarige zakenman maakte naam als een keiharde investeerder door het hoogstpersoonlijk op te nemen tegen hele landen. Het bekendste voorbeeld is Argentinië. Toen dat land begin deze eeuw failliet ging, was Singer er als de kippen bij om voor een spotprijsje de schulden van het land op te kopen. In totaal kocht hij voor 50 miljoen dollar in.

Vervolgens eiste hij een terugbetaling van de volledige waarde van de schuld, die hij zelf schatte op zo’n 2,5 miljard dollar. Argentinië weigerde en Singer stapte naar de rechter om de betaling af te dwingen. De rechter gaf hem gelijk.

Singer kreeg het recht om bezittingen van de Argentijnse staat in beslag te nemen als onderpand en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Onverschrokken stapte Singer naar de rechtbank in Ghana om beslag te laten leggen op een Argentijns marineschip dat in dat land aangemeerd lag. Hij kreeg er niet mee wat hij wilde, want de beslaglegging werd illegaal verklaard. Maar het laat zien hoe ver Singer bereid is te gaan.

Zijn geld kreeg Singer uiteindelijk wel. Argentinië kreeg groen licht om obligaties uit te geven om met de opbrengst de laatste schuldeisers, waaronder Singer, af te betalen. De 50 miljoen dollar die Singer investeerde in de schulden leverden hem naar verluidt zo’n 2,4 miljard dollar op.

De investering in Argentinië was een typische Singer-actie. Hij koopt waardeloze schuld op bij landen of bedrijven die zwaar in de problemen zitten en eist vervolgens een complete uitbetaling. Zijn voorliefde voor dit soort beleggingen maken dat zijn bijnaam ‘De Gier’ is.

Twitter-baas Jack Dorsey is een makkelijk doelwit

Dat Singer zich nu roert bij Twitter is geen goed teken voor Jack Dorsey. Hij stond in 2006 samen met Noah Glass, Biz Stone en Evan Williams aan de wieg van het socialemediaplatform. Dorsey mocht zich de eerste twee jaar CEO noemen, maar toonde zich zo'n slechte manager dat hij na twee jaar aan de kant werd gezet.

In 2011 keerde hij terug als president-commissaris, nadat hij op slinkse wijze mede-oprichter Williams uit het bedrijf werkte, en in 2015 volgde hij Dick Costolo op als CEO.

Ook in zijn tweede periode als hoogste baas is zijn positie niet onomstreden. Dorsey is naast zijn baan bij Twitter ook CEO bij betaalbedrijf Square en moet zijn tijd dus verdelen. Volgens critici is het onmogelijk om goed leiding te geven aan twee beursgenoteerde bedrijven tegelijkertijd. Dat Dorsey onlangs aankondigde dit jaar in Afrika te willen wonen, bevestigt het beeld van een CEO die zijn prioriteiten niet op orde heeft.

De stap van Elliott komt op een cruciaal moment voor het bedrijf. Zo gaan de Amerikanen later dit jaar naar de stembus en worden in Japan de Olympische Zomerspelen gehouden. Dat zijn evenementen die gebruikers en adverteerders naar Twitter lokken. Dat geldt ook voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Bovendien is Dorsey een makkelijk doelwit. Anders dan bijvoorbeeld Mark Zuckerberg van Facebook en Snap-oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy heeft hij geen stemcontrole over het bedrijf.

Lees meer: