Het is moeilijk om je het leven van een miljardair voor te stellen.

Business Insider becijferde eerder dat een gemiddelde miljardair het zich kan veroorloven om jaarlijks 69 miljoen euro uit te geven. Om je een idee te geven: het bruto modale inkomen in Nederland bedroeg volgens het CPB 36.000 euro in 2018.

Als de rijkste man op aarde, Amazons Jeff Bezos met z’n geschatte vermogen van van 156 miljard dollar, 88.000 dollar uitgeeft, dan merkt hij daar net zo veel van als wanneer een gemiddelde Amerikaan 1 dollar uitgeeft.

Als je miljarden moet uitgeven, waar begin je dan in vredesnaam mee?

Hoewel sommigen, zoals Warren Buffett en Mark Zuckerberg, redelijk spaarzaam blijven, spelen anderen juist Big Spender. Maar bijna iedere miljardair beschikt over een sprankelende vastgoedportfolio, een privéjet, een jacht en een dure auto. Waar sommigen zich echt uitleven, staan anderen bekend om hun altruïsme en hun filantropie.

Kijk hier hoe miljardairs hun miljarden uitgeven.


Miljardairs reizen heel veel – ze kopen daarom een privéjet om dat reislustige gedrag te faciliteren.

Foto: Tyler Olson / Shutterstock

Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, bezit een Gulfstream G650ER privéjet ter waarde van 65 miljoen dollar.

Foto: REUTERS/Aly Song

Bron: Business Insider


Michael Dell, de ceo van Dell, was ook lid van de Gulfstream-club (hij had een Gulfstream V), maar vliegt nu naar verluidt in een Boeing Dreamliner 787.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Wall Street Journal


Miljardairs verplaatsen zich echter ook als gewone stervelingen – met de auto. Al is zo'n auto altijd nét iets luxueuzer dan waarin gewone mensen rijden.

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Bill Gates is een verwoed verzamelaar van luxe-auto's. Zijn eerste grote uitgave na het oprichten van Microsoft was een Porsche 911. Later kocht hij ook een Porsche 959.

Bron: Business Insider


Elon Musk heeft ook een zwak voor auto's. In 2013 kocht hij de Lotus Esprit onderwaterauto die in een James Bondfilm gebruikt werd. Kosten: 920.000 dollar. Naast al z'n Tesla's bezit hij een Ford Model T een Jaguar E-Type Series 1 Roadster.

Foto: Lotus Espirit. AP/ Lefteris Pitarakis

Bron: Business Insider, MONEY, CNBC


Ook Dell heeft de nodige auto's thuis, waaronder een 2004 Porsche Boxster, Porsche Carrera GT en een Hummer H2.

Foto: Porsche Carrera GT. Bron: Barrett-Jackson

Bron: Business Insider


Niet alle miljardairs verplaatsen zich over land of in de lucht. Velen kiezen het ruime sop. Met een privéjacht.

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Miljardair Shahid Khan bezit het 95 meter lange jacht Kismet, dat je kunt huren voor 1,11 miljoen euro per week. Beyoncé en Jay-Z gingen je voor.

Foto: Rob Wilson/Shutterstock

Bron: Business Insider


Het een-na-grootste jacht ter wereld is van de Russische miljardair Roman Abramovich. De Eclipse is uitgerust met een discotheek en twee helikopterplatforms. Het vaartuig kost 1,6 miljard euro.

Foto: AP/Axel Heimken

Bron: Business Insider


Ook een sprankelende vastgoedportefeuille hoort bij het miljardairschap. Het is een effectieve manier om slapend nóg rijker te worden.

Foto: AP Images

Ondernemer en oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg bezit naar verluidt tussen de 12 en 15 huizen over de hele wereld: van zijn thuisbasis New York tot een skiresort in Vail, Colorado, een huis op de Bermuda-eilanden en twee huizen in Londen, waaronder eentje in Knightsbridge ter waarde van 15,4 miljoen euro.

Foto: Knightsbridge, Londen. Bron: Chrispictures/Shutterstock

Bron: Business Insider


Los van zijn woning in Seattle ter waarde van 107 miljoen euro, heeft Bill Gates een trits vastgoed in Wellington, Florida ter waarde van 23,2 miljoen euro en z'n Rancho Paseana van 15,4 miljoen euro.

Bron: Business Insider


Hij heeft ook een belang in het Charles Hotel in Cambridge, Massachusetts.

Foto: Het Charles Hotel. Bron: Facebook.com/CharlesHotel

Bron: Business Insider


Bezos is natuurlijk weer de grootste grootgrondbezitter met 5 huizen in de VS in Medina, Washington; Beverly Hills, California; Van Horn, Texas; Washington, DC; en New York City

Foto: Het hek van Bezos. Bron: Harrison Jacobs/Business Insider

Bron: Business Insider


Bezos optrekje in Washington ondergaat nu een verbouwing van om en nabij de 10,3 miljoen euro. Het voormalige textielmuseum, dat hij voor 19,8 miljoen kocht, zal voornamelijk voor entertainmentdoeleinden gebruikt gaan worden.

Foto: Redfin/AP/Susan Walsh

Bron: Business Insider


Oud-ceo van Microsoft Steve Ballmer woont ook in Washington – hij bezit een huis aan het water in Hunts Point, Washington, à raison de 8,6 miljoen euro, en vastgoed op Whidbey Island.

Foto: Steve Ballmers huis in Hunt's Point. Bing Maps

Bron: Business Insider


Dell heeft een huis in Austin van 3.065 vierkante meter. Naar verluidt bezit hij ook een vier verdiepingen tellend pand op het exclusieve Caraībische eiland Anguilla en, o ja, ook nog een complex van 17 vierkante kilometer op Hawaii ter waarde van 62,8 miljoen.

Foto: Michael Dells vastgoed op Hawaii. Bron: Google Maps

Bron: Business Insider


Miljardairskoppel Evan Spiegel en Miranda Kerr bezitten een huis in Los Angeles ter waarde van 10,3 miljoen euro met een oppervlakte van 665 vierkante meter en een huis in Malibu, uiteraard met zicht op zee, ter waarde van 1,8 miljoen euro.

Foto: Altitude Images/Shutterstock

Bron: Business Insider


Een ander miljardairskoppel, Beyoncé en Jay-Z, beschikt over een solide vastgoedportefeuille in The Hamptons, New Orleans en Bel-Air. Tezamen zijn de objecten meer dan 99,8 miljoen dollar waard.

Foto: Trulia

Bron: Business Insider


Tesla-topman Elon Musk bezit voor meer dan 60,2 miljoen euro aan vastgoed in in Bel-Air, waaronder een object van 20,6 miljoen euro en een herenhuis ter waarde van 14,6 miljoen euro.

Foto: Google Maps

Bron: Business Insider


Ook Mark Zuckerberg heeft meer dan genoeg vastgoed in Californië. Hij kocht zijn huis in Palo Alto (464 vierkante meter) voor 6 miljoen euro. Kort daarna begon hij met het opkopen van het omliggende vastgoed, in totaal voor meer dan 25,8 miljoen euro.

Foto: Zillow

Bron: Business Insider


Zuckerberg bezit ook een stadswoning in San Francisco die hij voor meer dan 800.000 euro liet opknappen. Voor een slordige 86,1 miljoen euro kocht hij daarna twee woningen in Kauai, Hawaii.

Foto: Flickr/bgreenlee

Bron: Business Insider


Sommige steden hebben zo veel betekenis voor miljardairs dat ze de plaatselijke sportteams opkopen. In 2000 kocht ondernemer en investeerder Mark Cuban een meerderheidsbelang in het Dallas Mavericks-basketbalteam. Hij betaalde er 285 miljoen dollar voor.

Foto: Associated Press

In 2014 kocht Steve Ballmer de Los Angeles Clippers voor 1,7 miljard euro.

Foto: Stephen Dunn/Getty Images

Bron: Business Insider


Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, heeft zelfs twee teams! De Portland Trail Blazers en de Seattle Seahawks.

Foto: Stephen Brashear/Getty Images

Bron: Business Insider


Intussen investeren andere miljardairs in media.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

In 2013 kocht Jeff Bezos The Washington Post. Kosten? 215 miljoen euro.

Foto: Stelios Varias/Reuters

Bron: Business Insider


Laurene Powell Jobs, zakenvrouw en weduwe van Apple's Steve Jobs, richtte het Emerson Collective op, een organisatie van beurzen en investeringen. Via Emerson verwierf Jobs een meerderheidsaandeel in het tijdschrift The Atlantic.

Foto: Stephen Lam/Reuters

Bron: Business Insider


Ceo en medeoprichter van Salesforce Marc Benioff en zijn echtgenote kondigden in september 2018 aan Time Magazine te kopen. Voor 163 miljoen euro. Contant.

Foto: Kimberly White / Stringer

Bron: Business Insider


Sommige miljardairs investeren in kunst.

Foto: Facebook/Crystal Bridges

Een van Michael Bloombergs Londense huizen staat naar verluidt tjokvol Amerikaanse kunst.

Foto: AP Images

Bron: Business Insider


Ook Bill Gates heeft de nodige kunst aan de muur. In 1988 kocht hij dit schilderij van Winslow Homer voor 31 miljoen euro.

Foto: P. S. Burton / Wikimedia Commons

Bron: Business Insider


Ondanks hun uitbundige leefstijl, geven veel miljardairs ook het nodige uit aan filantropie.

Foto: Bill Gates/Facebook

De familie Gates gaf meer dan 31 miljard euro aan goede doelen via de Bill en Melinda Gates Foundation – hun focus ligt op gezondheidszorg wereldwijd en scholing in de VS.

Foto: Bill Gates/Facebook

Bron: Business Insider


Zuckerberg schenkt een deel van zijn Facebook-aandelen aan het Chan Zuckerberg Initiative, een filantropische organisatie die hij in 2015 met zijn vrouw oprichtte.  Ze investeerden 2,5 miljard euro in onderzoek dat zich richt op het genezen van veel voorkomende ziekten.

Foto: AP

Bron: Business Insider


Het Chan Zuckerberg Initiative kocht ook voor 4,3 miljoen euro vastgoed om 60 leraren te huisvesten in Redwood City en East Palo Alto, Californië.

Foto: Rick Wilking/Reuters

Bron: Business Insider


Via zijn stichting Bloomberg Philanthropies doneerde Michael Bloomberg 2,5 miljard euro aan verschillende goede doelen.

Foto: Tim P. Whitby/Getty

Bron: Business Insider


Medeoprichter van WhatsApp Brian Acton heeft drie charitatieve initiatieven: Sunlight Giving, Family Giving en Solidarity Giving. Focus ligt op gezinnen met lage inkomens en burgerrechten.

Foto: Mike Blake/Reuters

Bron: Business Insider


WhatsApp-medeoprichter Jan Koum schonk 478 miljoen dollar aan de Silicon Valley Community Foundation na de verkoop van WhatsApp.

Foto: Getty

Bron: Business Insider


En natuurlijk Warren Buffet – de eeuwig zuinige miljardair – die tijdens zijn leven toch meer dan 24,5 miljard euro schonk aan goede doelen.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Bron: Business Insider

LEES OOK: Wat kan je nu kopen of doen met een tientje uit 1948, 1978 of 2008? Dit zijn prijzen van vroeger nu waard