• Twitter gooit het op een akkoord met de activistische investeerder Elliott Management en private-equitybedrijf Silver Lake.
  • De techreus accepteert dat er drie nieuwe bestuurders worden benoemd en laat onderzoek doen naar de leiding en het beleid van het bedrijf.
  • Silver Lake investeert op zijn beurt 1 miljard dollar in Twitter.
  • CEO Jack Dorsey mag voorlopig aanblijven.

Twitter-oprichter Jack Dorsey mag voorlopig aanblijven als CEO. Het Amerikaanse techbedrijf gooit het op een akkoord met de activistische investeerder Elliott Management en private-equitybedrijf Silver Lake.

Twitter accepteert dat er drie nieuwe bestuurders worden benoemd en laat onderzoek doen naar de leiding en het beleid van het bedrijf. Silver Lake investeert op zijn beurt 1 miljard dollar in Twitter.

Elliott is in Nederland vooral bekend vanwege AkzoNobel. De aandeelhouder steunde de overnamepoging van het Amerikaanse PPG Industries, maar het toenmalige verf- en chemiebedrijf wist zijn belager buiten de deur te houden. Maar als gevolg van de strijd werd Akzo gesplitst.

Grote man achter Elliott is Paul Singer. De 75-jarige zakenman maakte naam als een keiharde investeerder door het hoogstpersoonlijk op te nemen tegen hele landen zoals Argentinië. Hij koopt waardeloze schuld op bij landen of bedrijven die zwaar in de problemen zitten en eist vervolgens een complete uitbetaling. Zijn voorliefde voor dit soort beleggingen maken dat zijn bijnaam ‘De aasgier’ is.

Jack Dorsey onder vuur als Twitter-CEO

Elliott Management heeft al langer kritiek op het beleid van Twitter en topman Jack Dorsey. Hij stond in 2006 samen met Noah Glass, Biz Stone en Evan Williams aan de wieg van het socialemediaplatform. Dorsey mocht zich de eerste twee jaar CEO noemen, maar toonde zich zo’n slechte manager dat hij na twee jaar aan de kant werd gezet.

In 2011 keerde hij terug als president-commissaris, nadat hij op slinkse wijze mede-oprichter Williams uit het bedrijf werkte, en in 2015 volgde hij Dick Costolo op als CEO.

Ook in zijn tweede periode als hoogste baas is zijn positie niet onomstreden. Dorsey is naast zijn baan bij Twitter ook CEO bij betaalbedrijf Square en moet zijn tijd dus verdelen. Volgens critici is het onmogelijk om goed leiding te geven aan twee beursgenoteerde bedrijven tegelijkertijd.

Bovendien is Dorsey een makkelijk doelwit. Anders dan bijvoorbeeld Mark Zuckerberg van Facebook en Snap-oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy heeft hij geen stemcontrole over het bedrijf.

Deal met Elliott redt voorlopig de positie van Dorsey

Door een deal te sluiten met Elliott mag Dorsey voorlopig aanblijven. Jesse Cohn, die de leiding heeft over de Amerikaanse praktijken van Elliott, treedt per direct toe tot het bestuur van Twitter. Ook Egon Durban, een mede-topman bij Silver Lake neemt zitting in de directie. De derde bestuurszetel wordt later ingevuld.

De nieuwe bestuurders zullen zich onder meer buigen over de rol en de toekomst van Dorsey.

Twitter ontvouwde ook plannen om meer inkomsten te genereren, geholpen door de aanwas van actieve gebruikers. Het bedrijf mikt op een groei van de omzet van minstens 20 procent per jaar, onder meer door hogere advertentie-inkomsten. Over het hoe en wat van de plannen moet in het najaar tijdens een analistendag meer bekend worden.

Lees meer: