Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Techondernemer Elon Musk is de rijkste man ter wereld, mede dankzij grote belangen in bedrijven waarvan hij zelf de bestuursvoorzitter is. Het belangrijkste hierbij is het vermogen dat Musk aanhoudt in de fabrikant van elektrische auto’s Tesla.

Door de koersdaling van Tesla in 2022 is het vermogen van Musk echter met in totaal 100 miljard dollar gedaald. Dat is de sterkste vermogensdaling ooit bij de rijkenlijst van persbureau Bloomberg, de Bloomberg Billionaires Index

Het vermogen van de 51-jarige ondernemer – dat in november 2021 piekte op liefst 340 miljard dollar – wordt momenteel geschat op 170 miljard dollar.

Om dit in perspectief te plaatsen: het vermogen van Musk is nog altijd ongeveer vier keer zo groot als het nationaal inkomen van een land als Oeganda.

Elon Musk armer door Tesla

Maar goed, waar komt die toch wel erg forse vermogensdaling van 100 miljard dollar bij Musk vandaan? Om te beginnen, bezit Musk zo'n 15 procent van de aandelen Tesla. Dat bedrijf beleefde maandag op de beurs wederom een slechte dag, waardoor Musk in één dag bijna 9 miljard dollar van zijn vermogen in rook zag opgaan.

Met Tesla gaat het al langer niet zo lekker op de beurs. In onderstaande grafiek zie je dat een aandeel in het bedrijf begin dit jaar nog zo'n 400 dollar kostte. Dit niveau wist het bedrijf sindsdien niet meer te evenaren. Maandag sloot het aandeel Tesla op 168 dollar.

Aandelenprijzen Tesla dalen gestaag in 2022.
Aandelenprijzen Tesla dalen gestaag in 2022.

Veel Amerikaanse techbedrijven doen het dit jaar slecht op de beurs. Dit heeft mede te maken met de sterke stijging van rentes in 2022. Dit maakt financiering duurder en dat is vooral lastig voor bedrijven die verder in de toekomst winstgroei verwachten.

Beleggers maken zich ook druk over de activiteiten van Tesla in China, waar een nieuwe reeks lockdowns op de loer ligt, nu het coronavirus deze week weer enkele dodelijke slachtoffers vergde.

Ook zijn beleggers niet gerust over de vraag of Musk socialmediabedrijf Twitter wel goed kan leiden. Hij kocht dit bedrijf onlangs voor 44 miljard dollar, maar sinds het aantreden van Musk als CEO van Twitter, heerst er chaos. Zo ontsloeg Musk de helft van het personeel bij Twitter, om een deel vervolgens toch weer aan te nemen.

Het vermogen van Musk is grotendeels verdeeld over de waarde van zijn belangen in Tesla, SpaceX en sinds kort dus ook Twitter, schrijft Bloomberg.

Rijkste man ter wereld

Musk blijft de rijkste persoon ter wereld. Zijn vermogen is nog altijd groter dan dat van de op één na rijkste persoon ter wereld. Dat is de Fransman Bernard Arnault, oprichter en bestuursvoorzitter van luxegoederenbedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy.

Musk bezit volgens de Bloomberg Billionaires Index op papier 13 miljard dollar meer dan de Franse zakenman, die een vermogen van 157 miljard dollar heeft.

Vergelijken we het fortuin van Musk met dat van Amazon-oprichter Jeff Bezos en Microsoft-oprichter Bill Gates dan heeft Musk respectievelijk 54 miljard dollar en 57 miljard dollar meer.

LEES OOK: ‘Ik ben al vijftien jaar ‘Jezus’ op Twitter – dankzij Elon Musk is nu vastgesteld dat ik Christus ben’