• Het leven van een twintiger kan verwarrend en ingewikkeld zijn, maar meestal zijn er wel oplossingen voor de uitdagingen waar jonge volwassenen voor staan.
  • Volgens coaches en psychologen moet je niet bang zijn om fouten te maken en moet je proberen om jezelf beter te leren kennen.
  • Ook is het voor twintigers van belang om betekenisvolle relaties op te bouwen.
  • Lees ook: 1 op 4 jonge werkenden loopt tegen burn-outklachten aan

Het leven van een twintiger brengt veel mijlpalen met zich mee: van het studentenleven naar het vinden van een baan, het zoeken van een woning en het aangaan en verbreken van liefdesrelaties. Het is doorgaans een levensfase met relatief veel onzekerheden.

Insider vroeg coaches en psychologen over manieren om rust in te bouwen als twintiger. Hoe kun je bepalen wat jij belangrijk vindt en stappen zetten om iets van je leven te maken?

Wees niet bang voor fouten, want die ga je sowieso maken

Therapeute Amanda Jablon zegt dat twintigers moeten leren dat het niet erg is om fouten te maken. “Een van de meest besproken onderwerpen in mijn praktijk is dat twintigers het idee hebben dat ze geen fouten mogen maken”, zegt Jablon tegen Insider.

Door fouten te accepteren, zie je beter wat er moet veranderen. Misschien heb je een slechte beoordeling gekregen op je werk, omdat je je baan niet leuk vindt. Of misschien heb je steeds ruzie met je partner, omdat het eigenlijk helemaal geen goeie match is.

Als twintiger moet je proberen los te komen van ideeën over wat je "geacht wordt te doen" en erachter zien te komen wat je voldoening geeft. Volgens Jablon is het omarmen van fouten daarbij een belangrijke stap.

Maak een financieel plan

Volwassen worden betekent ook dat je voor het eerst in je leven je eigen financiën moet beheren en tegenwoordig hoort daar voor flink wat jongeren een studieschuld bij.

Volgens financiële experts is het van groot belang een plan om te stellen voor het afbetalen van je schuld en ook om doelen te stellen op lange termijn. Als je bijvoorbeeld al op je 25ste voor je pensioen begint te sparen in plaats van op je 35ste, hoef je maandelijks veel minder in te leggen om vermogen op te bouwen voor later.

Hoewel het aflossen van schulden en tegelijkertijd sparen lastig kan lijken, is het maken van een financiële planning voor de lange termijn één van de belangrijkste dingen die je als twintiger kunt doen. En dat betaalt zich later letterlijk uit.

Concentreer je op wat je nodig hebt en waarom je dat nodig hebt

Liz Tran, bedrijfscoach en schrijver van het boek "The Karma of Success", zegt dat zelfkennis de sleutel is voor je welzijn. Daarvoor moet "hygiëne"-factoren en "motivatie"-factoren in kaart brengen.

Hygiëne-factoren zijn de dagelijkse zaken die nodig zijn om je goed te voelen, zoals genoeg slaap, sporten, tijd alleen en tijd met anderen.

Motivatie-factoren draaien om het "waarom" in je leven. Waarom sta je elke ochtend op en wat inspireert je om er die dag iets moois van te maken? Zo raken sommige mensen gemotiveerd door de impact die ze kunnen hebben op de samenleving, terwijl anderen hun motivatie halen uit andere doelstellingen.

Tran raadt jongvolwassenen aan om op een dieper niveau te onderzoeken wat hen motiveert. Ze zegt tegen Insider dat die inzichten kunnen helpen om vast te stellen hoe je verder kunt komen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld om erachter te komen of je het best gedijt in een kantooromgeving of dat je beter je eigen bedrijf kunt beginnen. Zo leer je te bepalen hoe succes er uitziet voor jou en hoe je dat kunt bereiken.

Betekenisvolle relaties opbouwen

Een van de grootste uitdagingen voor een twintiger is het opbouwen en onderhouden van betekenisvolle relaties. Eenzaamheid kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen, zoals depressies en angstaanvallen. En dat betekent dat het van cruciaal belang is om tussen je 20ste en 30ste goede relaties op te bouwen.

"Je moet je echt bewust inspannen om jezelf te presenteren aan de buitenwereld", zegt therapeut Tyler Mafi tegen Insider.

Jezelf presenteren betekent niet alleen dat je naar vergaderingen en evenementen moet gaan, maar ook op zoek moet gaan naar mensen met wie je op een dieper niveau relaties aan kunt gaan.

Experimenteer met romantische en seksuele relaties

Daten kan lastig zijn in een tijd met apps als Tinder. De "one-night-stand"-cultuur die dergelijke apps hebben gecreëerd, zijn voor sommige mensen heel bevredigend en anderen raken er juist door geïsoleerd. Het is volgens seks- en intimiteitscoach Simone Farschi belangrijk de levensfase als twintiger te gebruiken om te experimenteren.

"Dating is een manier om jezelf te leren kennen, wat je fijn vindt aan relaties en wat niet, hoe je communiceert en wat je voorkeuren zijn, en wat je wilt in een serieuzere relatie", zegt Farschi tegen Insider.

Hoewel het misschien spannend klinkt, raadt ze aan "seksuele keuzevrijheid" te ontwikkelen. Dat betekent dat je leert begrijpen wat je wilt en daarover te communiceren.

Verwacht niet te veel van mijlpalen

Veel mensen worstelen volgens Tran met "arrival fallacy", de overtuiging dat je pas gelukkig wordt, als je een bepaalde mijlpaal hebt bereikt, zoals een huwelijk of het kopen van je eerste huis. In werkelijkheid maken dit soort mijlpalen ons op lange termijn niet gelukkig, blijkt uit meerdere onderzoeken.

Hoewel er niks mis is met het bereiken van deze doelen als dat is wat je wilt, draait het bij succes op lange termijn allemaal om hoe jij dat definieert. En zelfkennis is daarbij de eerste stap.

LEES OOK: Van geld word je wél gelukkig, concluderen psychologen – althans, de meeste mensen