• Tuur Elzinga is de nieuwe voorzitter van vakbond FNV.
  • Hij is vooral bekend als onderhandelaar van het pensioenakkoord.
  • Komende jaren wil Elzinga “vol inzetten” op het behoud van banen, het bieden van meer zekerheid en hogere lonen.

Tuur Elzinga wordt de nieuwe voorzitter van vakbond FNV. In een verkiezingsstrijd met tegenkandidaat Kitty Jong wist hij de meeste stemmen te behalen.

Nadat de leden van de grootste vakbond van Nederland hun keuze hadden gemaakt werd hij woensdag benoemd door het ledenparlement van FNV.

Elzinga volgt als voorzitter Han Busker op, die sinds 2017 aan het roer stond van FNV. Busker liet eerder weten niet op te gaan voor een tweede termijn.

Onderhandelaar van het pensioenakkoord

De 51-jarige Elzinga is vooral bekend als de onderhandelaar van het akkoord over een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Nadat bijvoorbeeld de gesprekken over de pensioenen in het najaar van 2017 een aantal maanden stillagen, besloot Elzinga buiten de Sociaal-Economische Raad (SER) om met de werkgevers te praten.

Die bleken ontvankelijk voor nieuwe gesprekken. De uitkomst van het akkoord in 2019 kon uiteindelijk op steun van driekwart van de FNV-leden rekenen.

Elzinga heeft behalve vakbondservaring ook politieke ervaring als Eerste Kamerlid voor de SP, wat hij negen jaar was. In 2012 stond hij aan het roer van de omvorming van de vakbond, een fusie waarin de grootste afzonderlijke FNV-bonden samengingen.

In zijn huidige functie bij de bond waakt hij over de pensioenen, maar buigt hij zich ook over internationale zaken, belastingen en het sociaal-economisch beleid.

Baanbehoud en hogere lonen

Komende jaren wil Elzinga "vol inzetten" op het behoud van banen, het bieden van meer zekerheid en hogere lonen.

Ook wil hij dat er een einde komt aan wat hij noemt de "verslaving aan flexcontracten", lage lonen en belastingontwijking van werkgevers.

Om dat allemaal waar te maken deinst hij er naar eigen zeggen ook niet voor terug om "het land plat te leggen".

'Constructieve samenwerkingspartner'

Tegenkandidaat Jong feliciteerde Elzinga meteen na de verkiezing met zijn overwinning. Zij blijft komende tijd wel onderdeel van het bestuur van de bond.

Ook vakbond CNV, de andere grote bond van Nederland, reageerde direct op de wisseling van de wacht bij FNV. "Wij kennen Tuur Elzinga als een prettige en constructieve samenwerkingspartner", geeft CNV-voorzitter Piet Fortuin aan.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland kijken ook uit naar samenwerking met Elzinga. "Wij hebben Tuur bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord leren kennen als iemand die scherp onderhandelt, zijn dossiers goed kent en opkomt voor de FNV-leden", aldus de werkgevers.

LEES OOK: Actievoerder Kitty Jong of verbinder Tuur Elzinga: wie wordt de nieuwe FNV-voorzitter?