• De Turkse inflatie is in april gestegen naar een recordniveau van bijna 70 procent.
  • De zwakke Turkse lira maakt de import voor Turkije duurder en dit voedt de inflatie, omdat Turkije veel brandstoffen uit het buitenland invoert.
  • De lira is in een jaar tijd zo’n 58 procent gezakt tegenover de euro.
  • Lees ook: Hoe de Turkse president Erdogan bijdraagt aan een dreigend tekort aan Nutella

Hoge inflatie is een wereldwijd probleem, mede door de sterk gestegen energieprijzen. Maar toch zijn er nog flinke verschillen tussen landen. Waar Nederland kampt met een gemiddelde stijging van de prijzen van goederen en diensten van zo’n 10 procent in maart, volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, is de inflatie in Turkije van een geheel andere orde.

Volgens officiële cijfers van het Turkse statistiekbureau was de geldontwaarding op jaarbasis 70 procent in april. Dat is de hoogste stand in twintig jaar en ook meer dan economen in doorsnee hadden verwacht.


source: tradingeconomics.com

Turkije is voor een groot deel van zijn energie afhankelijk van import en Turkse bedrijven en huishoudens kampen met fors hogere kosten voor gas, wat de inflatie in het land aanjaagt en de koopkracht aantast.

Ook eten wordt almaar duurder, mede door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In maart kwam de Turkse inflatie nog uit op meer dan 61 procent.

Turkije: hoge inflatie, relatief lage rente

Ondanks de hoge inflatie is de rentestand in het land relatief laag. President Recep Tayyip Erdogan vindt, in tegenstelling tot de consensus onder economen, dat een hoge rente zorgt voor hoge prijzen. De centrale bank hield de rente vorige maand ongewijzigd op 14 procent.

Het gevolg is dat vermogen aanhouden in Turkse lira bijzonder onaantrekkelijk is. Commerciële banken bieden rentes van ongeveer 17 procent op spaartegoeden die tot 1 jaar vaststaan. Als de Turkse inflatie op jaarbasis op ongeveer 50 procent zou uitkomen, dan zou je met een spaarrente van 17 procent nog een koopkrachtverlies van 33 procent lijden.

Met andere woorden: als je 10.000 Turkse lira (ongeveer 635 euro) een jaar lang de bank laat staan, kun je daarmee over een jaar dezelfde hoeveelheid producten kopen als nu met ongeveer 7.500 Turkse lira (ongeveer 477 euro).

De Turkse lira noteerde donderdagochtend op 15,75 lira per euro. In een jaar tijd is de Turkse munt ongeveer 58 procent goedkoper geworden tegenover de euro.

Erdogan wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat de goedkope munt de Turkse export helpt: voor andere landen wordt het goedkoper om Turkse producten te kopen. De koersdaling van de lira voedt echter ook de binnenlandse inflatie, omdat de invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt voor Turkije.

LEES OOK: El Salvador hoopte met een ‘bitcoin bond’ voor $1 miljard geld te lenen om bitcoins te kopen – maar geen enkele belegger heeft toe nu toe toegehapt