Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:21

Beleggers stromen nog niet massaal toe om geld te steken in een bitcoin-obligatielening van El Salvador. Sterker nog, de beoogde staatslening van 1 miljard dollar die gedekt moet worden door de aankoop van bitcoins, heeft nog geen enkele koper getrokken, volgens persbureau Bloomberg. 

De president van El Salvador, Nayib Bukele, is op zoek naar 1 miljard dollar voor een staatslening die gebruikt moet worden om cryptovaluta aan te kopen, maar in plaats van financiering krijgt hij kritiek van kredietbeoordelaars en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Het IMF bekritiseerde Bukele’s plannen om van de bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, en heeft de regering opgeroepen om haar afhankelijkheid van de cryptomunt te heroverwegen. 

Reguliere staatsleningen van El Salvador die in 2032 aflopen, leveren momenteel een marktrendement van 24 procent op, een niveau dat suggereert dat beleggers de gewone staatsschuld als zeer risicovol beschouwen en zich voorbereiden op wanbetaling.

Toen Bukele in november vorig jaar voor het eerst zijn plan voor 'bitcoin bonds' presenteerde, doken de koersen van van dollarschulden van El Salvador naar een historisch dieptepunt, meldde Bloomberg.

Afgelopen februari verlaagde Fitch Ratings de kredietstatus van El Salvador naar CCC (wat betekent dat "wanbetaling een reëel risico is"), vanwege de toegenomen afhankelijkheid van kortlopende schulden en beperkte financieringsbronnen. De minister van Financiën van El Salvador zei echter onlangs dat er "geen risico" is dat het land in gebreke blijft op de terugbetaling van staatsschulden. 

Beleggers vragen zich af of El Salvador in staat zal zijn zijn huidige aflossingsverplichtingen op de staatsschuld na te komen.

In november zei Bukele dat de helft van de 1 miljard dollar van de beoogde bitcoinobligatie zou worden gebruikt om meer bitcoins te kopen, terwijl de andere helft zou worden gebruikt voor investeringen in energie en infrastructuur om het 'minen' van bitcoins mogelijk te maken. Dat laatste verwijst naar het deelnemen aan het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin, in ruil voor een beloning in nieuwe bitcoins.

LEES OOK: Wat is de toekomst van dogecoin nu Elon Musk Twitter heeft gekocht? 5 crypto-experts bespreken de potentie voor gebruik in de echte wereld