Als Oekraïne de oorlog van Rusland verliest, dan zien de NAVO-landen zich geconfronteerd met een door de strijd gehard Russisch leger. Dat zou ook verder op oorlogspad kunnen gaan, waarschuwt militair analist Fredrick Kagan van de Amerikaanse denktank The Institute for the Study of War.

Als de VS niet méér militaire hulp stuurt, verliest Oekraïne de oorlog en wordt Rusland een nog grotere militaire dreiging “voor de NAVO-grenzen van de Zwarte Zee tot Centraal Polen.”

Mocht Rusland het militaire bondgenootschap aan willen vallen, dan zal de NAVO waarschijnlijk dreigingen aan de grenzen van Polen, Roemenië, Slowakije en Hongarije het hoofd moeten bieden met troepen die bedoeld zijn om de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen te verdedigen.

Vanuit een bezet Oekraïne kan Rusland NAVO-gebieden bedreigen die daar sinds de val van de Sovjet-Unie niet meer mee te maken hebben gehad.

In dat donkere scenario zullen "NAVO-troepen zonder ervaring met moderne gemechaniseerde oorlogsvoering stuiten op een door de strijd in Oekraïne gehard Russisch leger dat moed heeft geput uit de overwinning", schrijft Kagan.

Hij zegt dat het "falen of succes van Oekraïne tegen Rusland van cruciaal belang is voor de vooruitzichten van een eventuele Russische aanval op de noordoostelijke flank van de NAVO", die bij een oorlog met Rusland de frontlijn zal worden.

Kagan benadrukt dat het onafhankelijk van de vraag of Oekraïne wel of geen NAVO-lid kan worden, van groot belang is voor de VS en de rest van de NAVO om het land te steunen.

"Een onafhankelijk Oekraïne met een sterk leger en een pro-Westerse regering zal een Russische aanval op de NAVO een stuk ingewikkelder, riskanter en kostbaarder maken voor Moskou", schrijft hij.

Uitblijven nieuwe Amerikaanse hulp voor Oekraïne

Kyiv is al maanden aan het wachten op extra Amerikaanse hulp, maar het Amerikaanse Congres neemt maar geen beslissing over de miljarden dollars die allesbepalend kunnen zijn in de oorlog tegen Rusland.

Oekraïne heeft oplossingen gevonden voor de korte termijn. Zo komt de afhankelijkheid van drones voort uit het gebrek aan munitie voor de artillerie en andere voorraden om de grondtroepen te ondersteunen. Oekraïne heeft onlangs zeven drones gebruikt om een miljoenen kostend Russisch radarsysteem neer te halen, maar het is volgens de Oekraïense regering niet genoeg.

Oekraïne heeft de afgelopen tijd meerdere keren aangedrongen op meer wapens en munitie voor de luchtafweer en de artillerie.

"Er is veel nodig om stand te houden. Het is heel zwaar voor ons. We vechten tegen een groot leger", zei president Volodymyr Zelensky deze week in een interview met tv-zender PBS.

"Ze hebben een oneindig aantal mensen en heel veel mortierbommen. Ze gebruiken duizenden drones tegen ons. Vertel me alstublieft hoe je daartegen kan vechten, zonder dat je de wapens hebt om ze neer te halen", zegt hij. En de partners hebben precies wat Oekraïne nodig heeft.

Zelensky heeft meerdere keren gezegd dat steun voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland voorkomt dat de NAVO later een directe confrontatie met het leger van president Poetin moet aangaan.

Kagan stelt in zijn analyse dat als Rusland erin slaagt om Oekraïne te verwoesten, het waarschijnlijk een grote conventionele militaire dreiging gaat vormen voor de NAVO op korte termijn. De analist dat het "veel moeilijker zal worden om Rusland af te schrikken en veel kostbaarder zal worden als die afschrikking niet werkt."

LEES OOK: Oekraïense president Zelensky moet niets hebben van idee dat Oekraïne grondgebied afstaat aan Rusland – naar verluidt zou Donald Trump daar op willen aansturen