Oekraïense werknemers van de kerncentrale in Tsjernobyl hebben in het complex “vodka van hoge kwaliteit” gevonden, aldus The Wall Street Journal. Het is een deel van de rotzooi die Russische troepen na hun terugtrekking uit het gebied hebben achtergelaten.

Honderden werknemers werden wekenlang gegijzeld nadat Russische troepen de centrale op de eerste dag van de invasie – 24 februari – innamen.

“Toen de invasie begon, kregen de bewakers vanwege de grote stroom aan Russische troepen het bevel om zich terug te trekken richting het complex”, vertelt een woordvoerder van de kerncentrale tegen The Wall Street Journal. Dat deden ze “omdat de zware straling vechten in het gebied te gevaarlijk maakte”.

De Russische troepen begonnen zich eind maart uit het gebied terug te trekken. Volgens de Oekraïense autoriteiten begonnen de soldaten ziek te worden van de “significante doses straling” die ze hadden opgelopen.

Lees ook: Dit zijn 11 vreemde dingen die na de kernramp van Tsjernobyl gebeurden

'Alle Russische troepen gaan last krijgen van de blootstelling aan straling'

Russische soldaten zouden zonder bescherming hebben rondgelopen bij de centrale en zelfs loopgraven hebben gegraven in de met straling besmette bodem.

Blootstelling aan straling kan volgens de Amerikaanse evenknie van het RIVM leiden tot allerlei gezondheidsproblemen op de korte en lange termijn - waaronder acute stralingsziekte, kanker en mentale problemen.

"Wij vermoeden dat de Russische soldaten al vrij snel de gevolgen van de blootstelling aan de straling zullen merken", vertelde Jevhen Kramarenko op een persconferentie in april. Hij is het hoofd van het staatsagentschap van Oekraïne voor het beheer van de uitsluitingszone van Tsjernobyl.

"Sommige van deze soldaten merken er iets binnen een paar maanden van, anderen in de loop der jaren", vervolgde Kramarenko. "Maar uiteindelijk zullen ze er allemaal op een gegeven moment last van gaan krijgen."

Kramarenko benadrukte dat het onduidelijk is of de hoeveelheid straling in het gebied is veranderd nadat de Russische troepen de centrale innamen en rotzooiden met de bestraalde bodem.

Uitwerpselen, graffiti en poep

Naast de pakweg honderd liter aan dure vodka, lieten de Russische bezetters een grote bende achter volgens The Wall Street Journal. Oekraïense werknemers van de Tsjernobyl-kerncentrale troffen menselijke uitwerpselen, kapotgeslagen computerschermen en graffiti op de muren aan.

"De poep was de kers op de taart", zegt de directeur van het Tsjernobyl Ecocenter Oleksandr Barsoekov tegenover de Amerikaanse krant.

LEES OOK: De opmerkelijke verliezen van de Russische marine, waaronder vlaggenschip de Moskva, doen denken aan een pijnlijke nederlaag van 117 jaar geleden: dat ging zo