Donald Trump richt zijn pijlen op TikTok. Hij wil de Chinese app van het bedrijf ByteDance verbieden omdat het te veel gegevens van gebruikers zou verzamelen.

De president zegt zaterdag een verbod te willen bekrachtigen met een noodwet of presidentieel decreet.

Eerder meldde persbureau Bloomberg dat Trump zou hebben geprobeerd ByteDance te dwingen TikTok te verkopen. Ook zou Microsoft in gesprek zijn de Amerikaanse activiteiten van TikTok te kopen.

In juni claimden TikTok-tieners de eerste rally van Trump te hebben gesaboteerd door tickets te bestellen en niet op te komen dagen. Bij de rally waren inderdaad weinig mensen aanwezig.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de populaire socialemedia-app TikTok van het Chinese bedrijf ByteDance verbieden in de Verenigde Staten. Dat zei hij vrijdag (lokale tijd) tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

“Wat TikTok betreft, we gaan ze verbieden in de Verenigde Staten”, aldus Trump. De president stelde het verbod zaterdag nog te zullen bekrachtigen. Dat zou volgens hem kunnen door middel van een presidentieel decreet of een economische noodwet.

De Amerikaanse overheid doet al een tijd onderzoek naar TikTok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen. De Verenigde Staten zien dat als een gevaar voor de nationale veiligheid omdat ByteDance zo veel informatie over Amerikaanse burgers vergaart. Die informatie wordt volgens de Amerikanen mogelijk doorgespeeld naar de Chinese overheid.

‘Microsoft wil Amerikaanse activiteiten TikTok kopen’

Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat Trump aan een order zou werken die ByteDance dwingt TikTok te verkopen. Ook zou Microsoft in gesprek zijn om de Amerikaanse activiteiten van TikTok in handen te krijgen.

In juni claimden TikTok-tieners de eerste rally van Trump in Tulsa in de staat Oklahoma te hebben verpest. Ze riepen op gratis kaarten te bestellen en niet op te komen dagen. De rally werd inderdaad gemarkeerd door gaten op de tribunes, hoewel onduidelijk is of de TikTokkers hier verantwoordelijk voor zijn.

LEES OOK: Amerikaanse economie krimpt met 32,9% in tweede kwartaal – Trump oppert uitstel van de verkiezingen